Välj en sida

Så var det dags igen – kungahuset annonserar via Facebook att det vankas prinsessbröllop. Denna gång hann båda kvällstidningarna brejka storyn först och strax därefter lade hovet ut en officiell bild Facebook och en VIDEO på sin hemsida.

Maddes avslutande ”tihi” i filmen är all over the place på nätet och hashtaggen #tihi trendar på Twitter.

Kommentarerna kring hovets kommunikationsstrategi har inte låtit vänta på sig. Många hånar både filmen som amatörmässig som Maddes fåniga tihi i slutet.

Jag blev uppringd av SVT för att kommentera PR-strategin i en artikel.

I artikeln säger jag bland annat:

”Ett medvetet drag”

Fredrik Pallin, pr-konsult på Springtime, tycker att videon ”åtminstone är bättre än den förra videon med kungafamiljen”.

– Jag tror att de vill skapa en familjär känsla och att det inte är för regisserat. Det är klart att det är regisserat nu också, men de vill försöka verka på ett lite folkligare plan, säger han.

Det är lätt att dissa filmen som tafflig och amatörmässig. Frågan är hur bra man själv gjort detta framför en kamera. I mitt fall hade det blivit en riktig kalkonrulle. Alternativet till detta hade varit en mer proffsregiserad film vilket hade gett en mer tillrättalagd bild av nyheten. Kungahuset jobbar ju på att skapa en lite mer folklig profil efter alla skandaler och då har enkelhetens charm sin poäng.

Sedan har de valt att använda Facebook som primär kanal för sin kommunikation vilket är smart. Det når många snabbt, vilket dessutom skapar en snabb spridning på nätet. Det är bra sätt att nå ut till allmänheten parallellt med massmedierna men med ofiltrerat innehåll.

Nu är inte jag ett fan av Kungahuset, har heller inget emot dem, jag är ganska neutral i monarkins vara eller inte. Däremot är det intressant att följa PR-maskineriet runt Kungahuset. Det är en komplex apparat med många ingredienser; tradition, regler, bisarrt medieintresse, skandaler, medieskygga familjemedlemmar, krav på öppenhet och ifrågasättande om vi över huvudtaget ska ha en monarki.

Givet allt detta och lite till gör att hur hovet navigerar i sin mediehantering blir allt viktigare. Vi köper inte bilden av Kungafamiljen som untouchable längre och medierna har vant sig att ställa allt mer närgångna frågor. Det kommer att krävas ett modernare sätt att se på kommunikation och transparens och sättet att möta medier kommer att bli allt viktigare. Dagens nyhet med Madde och Chris är ett steg i rätt riktning och deras användning av Facebook indikerar också ett mer nära och folkligare sätt att kommunicera.