Välj en sida

Idag såg jag ett pressmeddelande från Frälsningsarmén. Vanligtvis skulle jag nog inte tagit någon notis från Frälsningsarmén, men idag var det annorlunda. Budskapet var ”Frälsningsarméns hemsida går i graven. Återuppstår på påskdagen.”. Hade det här skett någon annan dag på året hade storyn varit helt ointressant – en organisation byter en hemsida. Men idag på skärtorsdagen blir nyheten stark symboliskt och kommunikativt och det går inte att göra något annat än att uppmärksamma detta (vilket t ex både Resumé och Dagens Media har gjort).

Det är så här smarta kommunikatörer gör, man tajmar sin kommunikation med ett tillfälle då det är extra aktuellt och passar in i det som samhället i övrigt är intresserade över just nu.

Det är därför dejtingsajter kommunicerar extra kring våren då många vill inleda den ljusa årstiden med en ny kärlek. Eller 23 januari – årets fattigaste dag – en utmärkt dag att kommunicera spartips och hur man lever utan pengar.

När jag jobbade på Spray hade vi varje år en uppmärksammad tävling – vinn en vit jul. Varför då? Jo för veckan innan jul var det samma sak – prognosen visade grön jul i nedre halvan av Sverige och det man est av allt önskade sig var en vit jul. Sagt och gjort, vi på Spray såg till att en vinnare fick en lastbil full med snö levererade till sin dörr. Ett event media inte kunde låta bli att bevaka. Jag har inte kommit på något bättre att lotta ut i en tävling som passar så bra in i mediedramaturgin än en vit jul. Kommer du på något bättre får du gärna höra av dig 😉

yu5vcmqcnjx6xczsxebmng
Kan det bli mer symboliskt än så här? Notera Sprayloggorna på tomtarnas (varav jag är en) ryggar… 

Så hur ska du tänka kring symbolik och kommunikation?

  • Fundera på vilka händelser under året där ditt företag och dina produkter är extra aktuella.
  • Gör en årskalender av händelser som du kan koppla till ditt företag (och dess tjänster och produkter). Lista både högtider, events, säsongsrelaterade aktivieter (som exempelvis sportlov, påsk, deklaration, höstlov etc) och matcha det mot din marknadsplan.
  • Fundera på vad du kan kommunicera under året kopplat till vad som är aktuellt i omvärlden.
  • Glöm heller inte att agera på aktuella omvärldshändelser som uppstår – att regissera sin kommunikation i realtid kan ge en extra stark effekt.

Glad påsk!