Välj en sida

Idag är det ju ”throwback thursday” och då passar det bra att bjuda på ett minne från förr.

När jag jobbade på Spray såldes bolaget till tyska Lycos Europe – som då var ett av Europas största portalnätverk. Vi hette fortfarande Spray efter uppköpet och erbjöd portal (med tjänster som mail, Spray Date, redaktionellt innehåll mm), internetabonnemang och något som hette Spray Smart som var en tjänst som erbjöd billiga abonnemang inom t ex el och telefoni. Vårt problem var att det fanns ett annat bolag som också hette Spray. Det var våra tidigare ägare som döpte om sig från Spray Ventures till Spray AB. Där satt personer som Fabian Månsson (fd H&M-VD), Casten Almqvist, Daniel Sachs och Sprays grundare Johan Ihrfelt och Jonas Svensson. De hade inget att göra med portralbolaget längre och höll på med nya affärsidéer och och startade en massa andra bolag inom bl a e-handel, musik och internet. Problemet var att flera av Spray AB’s projekt gick i stöpet och de lade ner en massa bolag. Detta gav rubriker i media om att Spray blöder pengar, Spray lägger ner etc.

Det här var mycket frustrerande för oss som jobbade på ”riktiga” Spray som nu äntligen gjorde vinst. Vi var rätt sura på att Spray AB använde Spraynamnet. Och de var inte direkt benägna att byta namn. Vi stod inför det faktum att sammanblandningen skulle fortgå.

Hur skulle vi lära framförallt journalister och andra viktiga målgrupper skillnaden mellan Spray och Spray AB? Svaret fann vi i den tidens virala succéer; ”ansiktsburk”.

Om ni inte minns fenomenet ansiktsburk, så handlar det kort att man tog en video från en turkisk smörsångare och lyssnade efter ord som liknade svenska och så textade man videon med det. Så när man hörde sången och läste texter så såg det jättekul ut. Kolla själv här.

Det vi gjorde var att vi producerade en egen turksång och gjorde en Sprayig spoof av ansiktsburkfenomenet. Väldigt, väldigt kul om du frågar mig.

Bedöm själv genom att klicka här.

sprayturk

Budskapet gick fram och faktum var att journalisterna  var med noggrannare med att särskilja Spray och Sparayab efter detta. Om inte så riskerade de att få en Sprayturk i inkorgen…