Välj en sida

boring-press-release-620

Jag bloggade häromdagen om vikten att agera utifrån och in när man tittar på vad som är intressant att kommunicera i företaget. Kommentarer på bloggen och på min Facebook kom att handla om att många skriver pressmeddelanden för att blidka interna målgrupper, snarare än förse media med en intressant nyhet. Så är det ofta har jag märkt bland mina och andras uppdragsgivare. Pressmeddelandet har blivit en symbol på att något spännande händer och som man kan visa upp medarbetare och partners. Även om dessa målgrupper nu tycker att detta är intressant behöver inte det betyda att media tycker så. Ändå är det många företag som använder pressmeddelandet som internkommunikation eller som nyhetsbrev till partners. Detta är ett väldigt trubbigt sätt att internkommunicera på. Det ger dessutom en bitter bismak – sura journalister.

I min kommentar i gårdagens bloggpost nämnde jag PR-legenden Folke Hammarlind (som dessvärre inte finns med oss här på jorden längre). Han tröttnade på ivriga produktchefer på Electrolux (där han var presschef) som ville att han skulle pressrelease en den ena nyheten sämre än den andra. Han gjorde helt enkelt så att han skrev releasen och skickade den till produktchefen och sa att han skickat ut den (vilket han givetvis inte gjorde) för att slippa ta strid om nyhetsvärdering på företaget. Det här var för över 10 år sedan och idag finns det så oändligt många bättre sätt att berätta om intressanta nyheter för medarbetare och parters, utan att behöva gå omvägen att skriva ett pressmeddelande. 

Jag har sett en alarmerande ökning av pressmeddelande utan mening eller mål. En orsak till detta kan vara att det finns så många tjänster att sprida dem via att det blir en enkel kanal för extern- och internkommunikation, snarare än ett lämpligt format mot just journalister.

Varför är pressmeddelanden dåliga som kommunikationsform mot medarbetare, kunder och partners? Såvida det inte är en nyhet som faktiskt platsar i media – då kan pressmeddelande användas mot andra grupper, gärna i kombination med andra kanaler – finns det flera röda lampor som blinkar om du skickar ut ”interna pressmeddelanden”:

  • Det viktigaste – är nyheten mer relevant för andra grupper än media, är det direkt skadligt i medierelationerna att skicka ointressanta pressmeddelanden till dina journalistkontakter.
  • Pressmeddelandet i sig är begränsat i sin form (om man försöker utforma det så att det passar media) att kommunicera med medarbetare, kunder och partners. Det är onödigt att pressa fram ett pressmeddelande för att berätta en nyhet som kanske hade varit bättre att kommuniceras via andra uttryckssätt.
  • Ett pressmeddelande till andra mottagare än journalister är inte direkt målgruppsanpassat. 

Här är några alternativ till interna pressmeddelanden:

  • Låt VD eller ledningen ha en blogg – intern eller extern. Utmärkt kanal för att kommunicera nyheter om företaget mot medarbetare, kunder och partners.
  • Bjud in kunderna att vara med i er Facebook-sida eller LinkedIn-grupp. Då kan nyheterna dessutom generera kommentarer och bli spridda till andra.
  • Om du använder tjänsten MyNewsdesk– där finns en kategori förutom pressmeddelanden som heter ”nyheter”, som passar bättre mot andra målgrupper än journalister.
  • Använd ljud (podcasts) eller rörlig bild (Youtube) för att presentera era nyheter och länka detta via hemsida, LinkedIn och Facebook.

Om du är intresserad av att bli bättre på att skriva pressmeddelanden, håller Box Communications ett intressant frukostseminarium i ämnet. Då kommer bl a Dagens Industris Olle Aronsson berätta varför 90 procent av alla pressmeddelanden är dåliga.