Välj en sida
Johan Hedberg driver bloggen Matgeek.se

Just nu befinner sig i stort sett hela Sverige i köket där det julstökas med knäck, lussebullar, julskinka, revbensspjäll och julvört. Allt ska vara klart till julafton och det är många recept som ska kollas in. Men om man nu har en massa bra recept på nätet – hur får man ut dem? Konkurrensen är ju stenhård. Hur vinner man slaget om söket mitt i julstöket?

Jag frågade min gode vän Johan Hedberg som inte bara är kokboksförfattare,  TV-kock i TV4, posterboy för Electrolux, utan även framgångsrik matbloggare på Matgeek.

För många är har kokboken ersatts av google. För de som har recept på nätet är det viktigt att hamna högt upp i söket. Hur gör du Johan Hedberg?
Jag använder Google Trends för att hålla koll på när folk börjar söka på vissa sorters recept. Alla recept är taggade för Google Recipe Search så de får lite extra kärlek. Försöker länka ofta till andra bloggar vilket ger länkar tillbaka.

Men viktigast av allt är att skriva recept som folk förstår och som gör det möjligt för alla att lyckas. Då sprider läsarna det spontant vidare vilket är starkast bidragande orsak för mig till ett högt resultat i söket. Det gäller att vara relevant helt enkelt.

Hur tidigt måste man börja för att nå ett bra resultat?
Helt beroende på hur mycket annat det finns publicerat i ämnet. Jag brukar tänka att jag publicerar i samband med att säsongen drar igång eftersom det är då folk vill läsa receptet. Till året efter har det letat sig högt upp i sökresultatet och då får jag mycket trafik även den vägen.

Hur gör man för att äga en kategori på Google?
Man ser helt enkelt till att skriva det bästa innehållet. Risken finns annars att man börjar i fel ände och då kanske man kommer högt upp men innehållet är skräp vilket inte gör någon glad.

Plus långsiktigheten. Jag har skrivit sen 2009. Det går inte på en månad.

När är peaken kring julmatssökningarna?
Veckan innan jul. Efter det handlar det mest om sista minuten-tips.

Vilka julrecept kommer att bli dina mest besökta?
Lussekatter. Jag har gett mig tusan på att det receptet ska ge läsarna de godaste lussekatter de någonsin ätit så det ligger mängder med provbakande bakom. Det har toppat statistiken sen mitten av november.

Vilka trender ser du kring nätet och mat?
Bloggandet blir allt mer respekterat som seriöst media och under 2015 kommer YouTube att bli något av hygienfaktor för den som vill ligga i framkant. Jag kommer lägga väldigt mycket fokus på rörligt nästa år.
(Här är Matgeeks YouTube-kanal)

Till sist, vilka är dina favoriter i julmatstöket?
Janssons frestelse, lussekatter och en perfekt bakad skinka.

Vill du veta det senaste inom mat eller ha de bästa recepten?
Prenumerera på Johans nyhetsbrev här.

Läs gärna min post om hur Johan Hedberg sålde mer kokböcker genom att de bort den gratis. Du hittar bloggposten här.