Välj en sida

Jag snubblade över en intressant artikel på The Next Web idag (tipstack till Linda Björck på SmartBizz) om de vanligaste misstagen man gör på Twitter. Eftersom jag coachar ett antal företagare i att använda Twitter i deras marknadsföring och opinionsbildning är detta ett aktuellt och viktigt ämne att gräva lite djupare. Efter lite ytterligare research (läs googlingar) i ämnet ägnar jag dagens #blogg100 om twittermisstag!

Starta inte en tweet med mottagarens användarnamn
Detta är rätt basic men trots allt ett vanligt misstag. Om du skriver [@pallin skriver en intressant post om twittermisstag] skiljer det sig stort från om du skriver [Läser @pallin som skriver intressant post om twittermisstag]. Genom att sätta @pallin först i din tweet synns det bara i ditt flöde och för mig. Om du däremot skriver något innan @pallin, syns det både i ditt flöde och i mitt. På så sätt når du ut till mina följare också. Alltså: Vill du får extra spridning i din tweet, skriv något innan de @twitternamn du nämner.

Skriv inte för långa tweets
Du har ju 140 tecken att skriva på, men visste du att spridningseffekten faller dramatiskt efter 120 tecken? Genom att hålla dina inlägg korta – mellan 100 och 120 tecken ökar chanserna för retweets och engagemang.

Tweeta inte fullängdsurl:ar
Det är såklart enkelt att klicka på ”Tweet this” när du läser en intressant artikel och på så sätt tipsa om artikeln i ditt flöde. Men om du använder verktyg för URL-förkortare som t ex Bit.ly så kommer du att kunna mäta effekten av din länk. På så sätt kan du se hur många som klickat på din länk och varifrån de kommer. Kanske inte livsnödvändigt i alla lägen, men jobbar du med marknadsföring så kan det vara intressant.

Glöm inte analysen
Även om du startar med i princip noll följare och obefintlig interaktioner med andra, är det lätt att komma på försent att man kanske skulle analysera sin närvaro på Twitter. Se till att mäta från dag ett (utvecklingen är ju så mycket roligare att läsa när man dubblar trafiken varje vecka ;-). Registrera dig till exempel hos Twittercounter med ditt nya twitterkonto.

Missa inte att pimpa din twittersida
Även om Twitter mest handlar om ditt flöde och inte är lika grafiskt som t ex Facebook så är det viktigt att du fyller i en intressant bio om dig själv och laddar upp en bra bild. På så sätt skapar du en högre trovärdighet och den potentiella följaren kan se huruvida du är relevant att följa. Nu kommer dessutom Twitter med ny startsida för alla användare så det finns ytterligare anledning att snygga till sin profil. Läs mer om nya Twitter på Lukaz Lindells blogg eller på Mashable.

Här är nya Twittersidan för The First Lady:
E17D576E-DB1D-4ACE-A1A3-D2DB9F1E171D

Skriv inte för många tweets/minut
Det är lätt att sätta upp automatiserade tjänster som skjuter ut artiklar du läser, låtar du lyssnar på, inlägg du gör på LinkedIn etc till Twitter. Tänk på att det kan bli olidligt mycket för dina följare. Likaså om du spelar ”konversations-pingpong” med en kompis. Er chatt om vad ni ska göra i helgen är inte så intressant för oss andra. Det finns bättre verktyg för en sådan konversation.

Missbruka inte #hashtags
Hashtags är ett utmärkt verktyg att kategorisera tweets i ett ämne som berör fler än de i ditt flöde. Hela poängen med hashtags är skapa ämeskategorier som gör twitterinlägg sökbara och samlar ett gäng twittrare inom ett gemensamt ämne. Tro för guds skulle inte att de som följer dig kommer att klicka på dina hashtags när du skriver #äntligen #fredag #nuskavimysa #AWpåStures.

Svarar du inte, kan du lika gärna stänga ner
Twitter är ett verktyg för dialog. Har du eller ditt företag ett twitterkonto men svarar inte när folk pratar med eller om er bör du fundera på om du ska vara kvar på Twitter. Svara eller stäng ner kontot.

Twittra inte samma inlägg flera gånger
Du har en angelägen länk eller kampanj du vill få ut, men gör inte misstaget att twittra ut samma länk flera gånger under samma dag. Var mer kreativ och förmedla samma sak (eller länk) ur flera angrepsvinklar. Det går utmärkt att fördela ut fem tweets om i stort sett samma sak om du varierar dig. Då kan du ju dessutom utvärdera vilket budskap som gav mest effekt.

Har du fler tips på misstag man inte får göra på Twitter? Kommentera gärna! Läs även min post Så här får du fler följare på Twitter.

Gillar du det jag skriver? Lägg till mig i din Feedly-feed:
follow us in feedly