Välj en sida

home-office-336373_1920

Bloggen är ett utmärkt format för företagare som vill förmedla kunskap, känslor och företagskultur till sina målgrupper. Genom att varva långa och korta texter med bilder och film kan bloggen levandegöra företagets verksamhet, personal och kunskap. Att starta en blogg är lika enkelt som att starta ett mailkonto, det finns flera gratistjänster, varav WordPress är den största och mest populära.

Det finns fler fördelar för dig som företagare att ha en välfungerande blogg:

  • Du driver mer trafik till din hemsida (framförallt om du och dina kollegor sprider era inlägg via sociala medier).
  • Du får mer trafik via Google eftersom Google indexerar era poster och därmed ger er hemida högre relevans i sökningar.
  • Du ökar förtroende hos dina kunder genom att ge kunderna relevant och intressanta insikter via er blogg.
  • Du ökar försäljningen genom att fler följer er som företag och interaktionerna med potentiella kunder blir fler. 

Det här låter ju bra! Men först vill jag sätta upp en varningens finger! En blogg kan vara ett fantastiskt verktyg att bygga en bild av företaget från insidan och få ut företagets experter, MEN det kräver mycket jobb och uthålighet. Bloggen kan bli ett monster som måste födas med nya inlägg flera gånger i veckan och sluka mycket av din tid. Var medveten om det innan du sätter igång.

Men lite jobb blir du väl inte avskräckt av, va? Bra – att blogga är kul och lärorikt och det kommer att göra dig till en bättre tänkare, snabbare skribent och smartare människa i flera avseenden!

blog-528455_1920

Tänk på det här när du sätter igång:

  • Bestäm syftet med bloggen – vill du sälja? Skapa PR? Driva opinion? Ta en expertroll? Tänk igenom vilket jobb bloggen ska göra för ditt företag.
  • Se till att ha en uthållig organisation bakom bloggen. Det räcker inte med att ha en plan med 10 inlägg – tänk en årskalender och 100 inlägg!
  • Uppdatera ofta – gärna ett par gånger per vecka
  • Gör bloggen till en naturlig del av företagets “kommunikationspalett”. Se till att släppa nyheter där och låt bloggen vara hubben för den externa kommunikationen.
  • Våga vara personlig och inte så corporate på bloggen.

cms-265129_1920

Men bara för att du har en blogg kommer inte besökarna dig av sig själv! Det här måste du jobba hårt för!

Så här får du fler besökare till bloggen:

  • Marknadsför bloggen i alla andra externa kanaler
  • Vilka relevanta sökord Googlar dina målgrupper på? Använd dem ofta i bloggen
  • Sprid varje inlägg i företagets andra sociala kanaler
  • Skapa ett nyhetsbrev baserat på månadens bästa blogginlägg
  • Bjud in andra branschexperter som gästskribenter på din blogg

Rätt hanterat, kan din blogg bli navet i både intern och extern kommunikation och på så sätt effektivisera ditt kommunikationsarbete. Du får mer tid till annat och blir samtidigt hjälte på företaget!

I tidningen FastCompany läste jag en intressant artikel som gav fem anledningar till varför du som entreprenör ska blogga. I korthet går det ut på att (läs hela artikeln här):

  1. Att blogga föder idéer – genom att interagera med andra och läsa andras inlägg blir du mer mottaglig för nya idéer.
  2. Att blogga hjälper dig att forma din vision – det är när du börjar skriva om dina idéer du borrar djupare i dem, och när du tvingas att skriva så andra förstår måste du förtydliga visionen för dig själv.
  3. Att blogga ger dig räckvidd – Många kända entreprenörer hade en publik innan de lanserade sina produkter, tack vare idogt bloggande. Det gör det lättare när de sedan lanserar sina produkter.
  4. Att blogga gör dig branschexpert – genom välformulerade bloggposter inom ditt område bygger du upp en status som branschexpert, vilket sedan hjälper dig som entreprenör.
  5. Att blogga lär dig att vara entreprenör – du måste hitta en publik, lära dig att förstå deras behov och marknadsföra din blogg. Kunskaper du har användning för i andra sammanhang.

Om ett par inlägg ska jag lära dig att få fler besökare till din blogg, men nästa post kommer att handla om hur du får fler följare på Twitter.

Läs gärna mina tidigare avsnitt i sociala medierskolan:

1) Introduktion – välj rätt kanal
2) Så här fungerar Twitter
3) Så här fungerar Instagram