Välj en sida

Ta_forsta_steget.indd
Du kanske sitter på en byrå och sliter häck och allt du får är ett tack medan ägarna plockar hem hela vinsten? Eller så sitter på kommunikationsavdelningen på ett företag och ägnar 90 procent av din tid till interna möten och processer när du hellre vill jobba med du egentligen är bra på – kommunikation?

Den här bloggposten och ytterligare två poster handlar om hur du lyckas egenföretagare. Jag är själv egenföretagare sedan tre år tillbaka, men har även startat och drivit PR-byrå med ett tiotal anställda. Jag har också arbetat som anställd konsult på byrå och som informationschef på företag och känner väl till både för- och nackdelar med detta.

Den här posten kommer att handla om hur du kommer igång. I nästa post kommer jag att ge några tips om hur du kan jobba rent praktiskt och i den sista posten om hur du tjänar pengar. Eftersom jag arbetar som PR-konsult är mina tips framförallt lämpade för dig som arbetar som konsult och säljer din tid för rådgivning eller projektledning på ett eller annat sätt.

Så tog jag steget till eget
Mitt eget steg till eget föregicks av att familjen flyttade till Sölvesborg för att min fru fick jobb där. Eftersom jag jobbar som PR-konsult kan jag ju egentligen göra mitt jobb varsomhelst det finns internetuppkoppling. I och med flytten övergick min fasta tjänst på PR-byrån jag jobbade på till ett underkonsultavtal och jag började att jobba på distans. Även om jag gjorde i stort sett samma sak på distans som när jag var anställd, innebar rollen som underkonsult en stor förändring. Helt plötsligt blev arbetstiden ovidkommande och fokus blev istället resultatet. De intäkter jag levererade och de projekt jag drev blev det som räknades och det jag tog betalt för. Vilken frihetskänsla som infann sig när airtime på kontoret byttes mot resultat! Eftersom mitt avtal inte var på heltid, fick jag möjlighet att ta mindre uppdrag vid sidan om mitt huvuduppdrag för PR-byrån. Dessa sidouppdrag ökade och efter en tid kändes det mer rätt att köra helt eget, vilket föranledde att jag sade upp mitt underkonsultavtal för att bara jobba med egna projekt.

Att driva eget är helt fantastiskt skönt tycker jag. Givet att jag har uppdrag och kommande månaders budget hyggligt säkrat är det en enorm frihetskänsla att styra över sin egen tid och välja själv vad jag vill jobba med och när jag vill jobba. Jag har förmånen att jobba mindre och tjäna mer än som anställd, så i mitt fall var det värt risken att våga ta steget till eget. På minussidan är att jag saknar kollegor och sammanhang. Kör det ihop sig i flera kunduppdrag samtidigt har jag inte samma avlastning som på större arbetsplatser (även om jag har andra frilansare i mitt nätverk som kan hoppa in). Men fördelarna överväger nackdelarna i mitt fall, och det är därför jag vill dela med mig av mina erfarenheter till de som går och funderar på att köra eget.
Så här kommer du igång som egenföretagare

Det svåraste med att starta eget är att ta steget och våga sig ut. Från fast lön, kollegor, trygghet, infrastruktur till ovetskapen om framtida inkomster och att man måste fixa allt själv. Det krävs en rejäl ansträngning att ta det här steget. När man väl gjort det inser man att det var ju inte så läskigt.

Här är några tips på hur du kommer igång:

  • Har du en uppdragsgivare klar blir det enklare att ta steget och det upplevs säkrare. Jag själv gick ju från anställd till underkonsult och sedan till helt egen. När jag startade Mahir för drygt 10 år sedan omvandlade jag även där min anställning till ett uppdrag. På den tiden jobbade jag som informationschef på Spray, ett uppdrag som blev byråns första kund.
  • Ta hjälp av en redovisningsbyrå från dag ett. Det blir ju en hel del admin om man driver eget företag, det går inte att komma ifrån. Se till att ha klara papper från dag ett. En redovisningsbyrå är en god investering. De hjälper dig med allt du behöver. För att minska deras arvode, kan ni enas om vad du kan göra för att underlätta deras arbete genom att göra lite av jobbet själv, men med dem som projektledare.
  • Bygg ett företag runt din person. Även om det ”bara” är dig själv du säljer – se till att bygga ett eget varumärke och företag. Ta fram en sajt/blogg, fixa en egen logga. Bygg snygga mallar för word och powerpoint och använd en vettig tjänst för dina fakturor. Det visuella ska inte underskattas! Logga och grafisk profil kan du fixa för några tusenlappar via 99Designs och ett faktureringssystem sätter upp t ex upp i tjänsten Harvest.
  • Börja nätverka! Du inser nu att det är via ditt nätverk som du har dina framtida intäkter. Be nätverket om hjälp att tipsa om dig. Inget uppdrag är för litet när du inser att den ena kontakten leder till den andra. Gå på mingel och dela ut dina nytryckta visitkort, var aktiv i sociala medier, diskutera på forum och LinkedIn-grupper i ämnen som du är expert och kan sälja tjänster inom. Nu måste du tänka sälj i allt du gör.

Du som läser detta inlägg och har fler tips kring hur man kommer igång – kommentera gärna!

Nästa inlägg kommer att ge några tips kring hur du arbetar och hur du håller arbetsdisciplinen uppe, även om du jobbar hemma med tvätt- och diskberg som pockar på din uppmärksamhet.