Välj en sida

socialroi

Du har kommit igång med dina sociala kanaler och börjat få kontakt med personer professionellt och privat, men kan det här gynna dina affärer? Den direkta affärsnyttan varierar givetvis vad du jobbar med, men här är några ingångsvärden för hur du kan tänka för att skapa affärsnytta med sociala medier.

  • Din följarbas är din sociala valuta som du tar med dig vart du än jobbar. Den är värdefull för din nuvarande arbetsgivare, men kanske ännu mer värdefull för nästa.
  • Genom sociala medier kan du hålla kontakt med fler partners, kunder och branschkollegor. Se det som din förlängda arm i nätverkandet.
  • Arbetet med sociala medier är långsiktigt. Sakta men säkert kommer du märka att du når nya kontakter som ser dig som en professionell källa för kunskap.

När du väl nått den nivå i sociala medier du är nöjd med är det dags att tänka på hur du gör affärer.

Tre snabba om det:

  • Prata inte bara sälj i dina kanaler. För att du ska vara trovärdig och intressant måste du bjuda på kunskap, inspiration och ditt nätverk.
  • Vad är din “call to action” – dvs vad vill du att dina målgrupper ska göra? Genom att ha det klart kan du leda engagemanget till rätt ställe (prenumerera på nyhetsbrev, köpknapp, ring och boka möte etc).
  • Mät vad ditt arbete i sociala medier ger i form av följare, likes, kommentarer, retweets. Matcha och utvärdera det mot dina affärsmål.

I nästa avsnitt ska vi titta på hur man minglar och nätverkar digitalt.

Läs gärna mina tidigare avsnitt i sociala medierskolan:

1) Introduktion – välj rätt kanal
2) Så här fungerar Twitter
3) Så här fungerar Instagram
4) Så här startar du en blogg
5) Så här får du fler följare på Twitter
6) Så här får du fler följare till din blogg
7) Så här får du mer tid över till sociala medier
8) Så här omvärldsbevakar du med sociala medier