Välj en sida

social-media-time

Hur ska man får tid för alla aktiviteter i sociala medier? Hur ska jag hinna med att blogga OCKSÅ? Det är några av de kommentarer jag får när jag är ute och föreläser och undervisar företagare kring digital kommunikation.

Att bli bra på sociala medier handlar mycket om att frigöra tid och få in nya rutiner i din vardag. Tänk på att sociala medier inte bara tar tid, det sparar tid. Samtidigt som du får inspiration, kunskap och du marknadsför dig och ditt företag.

Men först, låt mig bli lite filosofisk kring begreppet tid och arbete. Vad är det som säger att din arbetsvecka ska vara just 40 timmar? Du kanske kan göra jobbet på 25 timmar? Eller så älskar du att jobba och river av ett annat ansvarsområde också och jobbar 60 timmar! Jag tror att många jobbar sina timmar på kontoret bara för att de måste. De spenderar dagarna med helt onödiga möten och arbetsuppgifter som de inte borde göra. De försöker vara produktiva i miljöer och vid tillfällen de inte alls är kreativa. Jag tror att man måste hitta sin dygnsrytm – när får jag som mest gjort och vad är det egentligen jag ska göra? Låt detta styra – inte konventionen om vad ett jobb är.

Att komma igång med sociala medier kräver mycket tid. Du ska börja med en ny vana. Men det finns massor av tid under din arbetsvecka som du kan frigöra om du börjar arbeta på nya sätt.

Är det här rätt utnyttjande av din tid?

Är det här rätt utnyttjande av din tid?

Är du en normalpendlare ägnar du en månad om året till och från jobbet. Är det rätt priorietering av din tid? Testa t ex att jobba hemifrån och skippa onödiga möten:

  • Genomsnittsstockholmaren pendlar 68 minuter VARJE dag till/från jobbet! Det är över 22 timmar i månaden – 31 dagar om året! Tänk om du kunde ta 10 av dessa dagar på ett år för att utveckla företagets närvaro i sociala medier?
  • För dig som måste vara på jobbet: Varför måste varje möte vara en timme? Kör 30 minuters telefonmöten istället – vips har du 5-6 timmar till annat per vecka.
  • Jobba där och då du är mest produktiv. Kanske är en timme på ett kafé lika produktivt som en halv arbetsdag på kontoret?
  • Tacka bara ja till att vara med på de möten som är relevanta för dig. Du kan göra mycket mer nytta för ditt företag i sociala medier än på ett onödigt möte.

 

0625_workfromhome_630x4201-620x413

Tänk också på vilka fantastiska tekniska möjligheter som finns för att spara tid! Varför lämna ditt internetuppkopplade hem för att pendla i en timme till ditt kontor för att sätta dig i ett störande kontorslandskap om du inte måste?

Använd tekniken för att jobba smartare och snabbare:

  • Använd tjänster som Dropbox och Google Docs när du skriver dokument tillsammans med andra – att maila wordbilagor är varken effektivt eller inspirerande.
  • Se till att dina målgrupper följer dig på Twitter (t ex journalister) – du ska se att de kommer vara mer uppdaterad kring du gör än vad du anar.
  • Gör dina anteckningar i tjänsten Evernote – då har du alltid dina anteckningar synkade i mobil, dator och i molnet.
  • Använd smarta to-do-appar (jag använder Wunderlist) för dina to-do:s men även att bjuda in dina kollegor i de projekt ni har gemensamt.
  • Använd tjänster (t ex Hootsuite och Coschedule) som gör att du kan tidsinställa dina inlägg på bloggen, Facebook och Twitter. Då kan du lägga in dina inlägg när du har tid!

Genom att omfamna ny teknik och se det som inspiration och hjälpmedel kommer du spara tid, få inspiration och nå nya målgrupper som är bra för dina affärer.

I nästa avsnitt ska vi använda sociala medier för omvärldsbevakning.

Läs gärna mina tidigare avsnitt i sociala medierskolan:

1) Introduktion – välj rätt kanal
2) Så här fungerar Twitter
3) Så här fungerar Instagram
4) Så här startar du en blogg
5) Så här får du fler följare på Twitter
6) Så här får du fler följare till din blogg