Välj en sida
Rebecca Crusoe, PR-chef på TocaBoca och orakel inom populärkultur

Det Rebecca Crusoe inte vet om populärkultur är inte värt att veta. Första gången jag träffade Rebecca var när hon pryade hos mig på Spray, där jag var informationschef. Jag såg snabbt hennes potential och hon hängde sedan med när jag grundade Mahir PR, där hon också blev delägare. Sedan dess har hon jobbat på MTV och haft ledande befattningar i byråvärlden (där hon bl a ansvarat för Netflix-kontot – bara en sån sak!). Nu är hon europeisk PR-chef för TocaBoca.

Vad präglade populärkulturåret 2014?
Glädjande nog kommer jag minnas 2014 som det stora feministiska året. Det märks att många längtar efter en inkluderande motvikt till de bruna vindar som sveper över västvärlden. Men jag tror också det betyder mycket att många publika feminister tagit plats och både bråkat och utbildat.

Då tänker jag dels på några av de många feministiska medieprofiler vi har här hemma i Sverige och som alltid håller en unik nivå i debatten, exempelvis Lina Thomsgård, Margret Atladottir, Nina Åkestam och Rebecka Åhlund. Dels på de internationella storheter som hjälpt till att knö in budskap om kärlek och jämställdhet på platser där vi inte vanligtvis får höra sådant. Som Emma Watson och hennes gripande tal inför FN och Beyoncés många feministiska utspel, bland annat framför den redan klassiska ”vepan” på VMA.

 

Vilka tre trender ser du inom populärkultur 2015

1. Ny energi till dokusåporna. TV-krisen har tvingat TV-kanalerna att omgruppera men Big Brother-floppen visade tydligt att det inte bara är att plocka 15 år gamla format från hyllan, eller ta in Adam Alsing för den delen, för att få publiken med sig. Att Paradise Hotel blivit höstens stora lägerelds-tv är inte förvånande lika mycket som förebådande – jag tror att svaret på tittarflykten finns hos produktionsbolagen och i tvärsnittet mellan svinbra casting och digital distribution.

2. Podcasten Serial gjorde för true crime-genren vad Grazia för skvallertidningarna för några år sedan. Nu har även de som aldrig skulle erkänna att de tittar på Efterlyst kommit ut ur kriminalgarderoben. 2014 blev true crime rumsrent så 2015 kan vi alltså vänta oss en lång rad plagiat på det spännande episodiska återberättandet av verkliga händelser.

3. 2014 har kallats ”The year of the haircut” och det har klippts luggar, pager, bober och pixiefrisyrer. Allt startade med vrålcoola Robin Wright i House of Cards och trenden lever starkt vidare hos modeförebilder som Alexa Chung och underbara svenska podcasten Blankens Swanberg. Jag vågar påstå att vi sett långt från den sista nacken i denna trend och jag ser fram emot att se fler ta steget över till andra sidan.

Rebecca Crusoe firar i år tioårsjubileum som tyckare inom populärkultur. Signaturen ”Popjunkien” startade som blogg och följs idag bäst via Instagram eller Twitter. I jobbet återfinns hon som Head of PR Europe på Toca Boca.