Välj en sida

niklas svensson.jpg
Niklas Svensson, politisk reporter och programledare på Expressen

Idag startar jag min trendspanar-serie där jag låter ett par orakel titta in i spåkulan för att sia om hur 2015 kommer att bli inom ett antal ämnen. Först ut är Expressens politiske reporter Niklas Svensson som tittar på hur 2015 kommer att bli när det gäller politisk kommunikation.

Det finns få journalister som kan mäta sig med Niklas energi – han är överallt och allra helst på Twitter där han snart har 60 000 följare. Med tanke på hur aktiv han är i sin bevakning och hur nära han följer det politiska rävspelet vill jag veta vad vi har att förvänta oss av 2015 när det gäller politisk kommunikation.

 

Vad präglade det politiska året 2014?
Möjligen kan man säga att det höga tonläget och den stenhårda blockpolitiken präglade supervalåret. Det enda som egentligen förenade företrädare på båda sidor i valrörelserna var avståndstagandet till Sverigedemokraterna. I detta finns samtidigt förklaringen till regeringskrisen som avslutade supervalåret.

 

Vilka tre trender ser du inom politiken 2015?
Jag tror att 2015 blir den politiska förnyelsens år. Med Anna Kinberg Batra som ny moderatledare och statsministerkandidat följer en stor utrensning inom Moderaterna tror jag, både när det gäller politik och företrädare. Efter regeringskrisen har även Socialdemokraterna ett behov av att förnya både politiken och staben kring partiordföranden.

Jag tror och hoppas att regeringskrisen och nyvalet också öppnar för nya konstellationer, en större öppenhet gentemot medierna, och politiska samtal och diskussioner som inkluderar människor som tidigare stått utanför. Alla politiska partier har i dag ett behov av att engagera fler – och då inte bara i valrörelsen.

Samtidigt gissar jag att trenden som innebär att föredetta toppolitiker lämnar politiken för mer välbetalda jobb i näringslivet – framför statliga uppdrag och ideella organisationer – fortsätter. Tidigare finansministern Anders Borg som nu börjar jobba för Stenbeck är ett exempel. Nästa år får vi se fler byta sida när Kinberg Batras utrensning inom Moderaterna börjar på allvar, gissar jag.

Besök Niklas Svenssons hemsida: http://niklassvensson.se
Följ på Niklas på Twitter: http://twitter.com/niklassvensson
Följ på Niklas på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Niklas-Svensson/136938776320132