Välj en sida

By169sbIgAANLe2
(Foto: Retriver)

Precis hemkommen från Göteborg där jag hållit den andra av två föreläsningar om PR och sociala medier för mediebevakningsföregtaget Retrievers kunder. Det är alltid lika roligt och inspirerande att föreläsa för kunskapstörstiga kommunikatörer! I Göteborg höll jag en lite längre dragning och i Stockholm delade jag och Johanna Snickars, PR-chef på NordNet, föreläsningstimmen.

För er som missade detta eller är intresserade av vad jag pratade om kommer här en kort liten resumé:

Jag inledde med att visa upp en faxrulle (!). Förvånansvärt många i publiken visste inte vad det var för något. Varför gjorde jag detta? Jo när jag började med att jobba med PR, jobbade jag på kampanjorganisationen JA till Europa. Detta var innan internet (huh?) och smarta telefoner. Omvärldsbevakningen då, bestod i att vi fick alla dagstidningar till kontoret som vi sedan klippte ut alla EU-relaterade nyheter. Dessa pressklipp klistrades upp på A4-ark som sedan kopierades i häften och spreds till de intressenter som arbetade för ett JA i EU-frågan. Dessa postades, budades och faxades ut. Vi hade ca 400 företrädare ute i landet som debatterade och skrev insändare och för att förse dessa med snabb omvärldsbevakning köpte vi in faxar vill var och en av dessa. Varje dag rasslade det ut par meter pressklipp på deras hallmattor från kampanjorganisationen. Sett i dagens ljus med sms, mail och rss-feeds känns detta väldigt, väldigt långt borta.

Från få till oändliga deadlines
Detta ledde in föreläsningen på en diskussion om hur stor skillnad det är på dagens medielandskap jämfört med för ett par år sedan. Idag går allt så mycket fortare, det finns ingen deadline eftersom sajter (vare sig det är bloggar eller nyhetsmedier) publicerar hela tiden. Som kommunikatör har man väsentligt fler arenor att agera på. Förutom traditionella medier som i stort sett alla även finns på nätet måste man förhålla sig till bloggare, twittrare och personer med många Facebook-följare. Dessa opinionsbildare kan i många fall vara viktigare än traditionella journalister.

Vikten av realtidsregi
Jag pratade om vikten av realtidsregi av kommunikationen och vikten av en organisation som kan agera blixtsnabbt om något händer. Många är de exempel på hur kunder reagerar på företags märkliga agerande och hur snabb det ger spridning till traditionella medier och tvingar fram företag till åtgärd. Ett exempel jag tog upp var den tröja som Zara sålde som liknade de skjortor med judestjärnan som fångarna i koncentrationslägrena under andra världskriget hade. Det dröjde inte många minuter efter första ilskna twitterinlägget om tröjan innan stormen var igång som snabbt tvingade Zara till handling. Goda exempel på realtidsregi finns det också. Ett sådant är amerikanska Oreo som snabbt fick ut på Twitter att ”You can still dunk in the dark” när hela nationen upplevde strömavbrott på fotbollsstadion under finalen i amerikansk fotboll. Inlägget på Twitter blev en snackis som passade perfekt in i mediedramaturgin när mer än halva nationen satt bänkad fram TV:n och väntade på att strömmen skulle komma tillbaka. Ett annat självupplevt exempel jag tog upp var Telia Trends som jag och Springtime tog fram till Telia som möjliggjorde ett verktyg för att snabbt tolka och kommunicera trender.

zarajpg

 

 

Vi gick även in på #IceBucketChallange som jag bloggat om och kommenterat i DI Weekend. Retriever tillförde lite intressant analys som visar att vi i Sverige upplevde flodvågen ungefär samtidigt som i USA samt att media var ca tre dagar efter stora vågen i sociala medier.

Men hur påverkar det digitala medielandskapet oss kommunikatörer?
En viktig aspekt i detta är hela digitaliseringsvågen i sig. Den förändrar våra företag och dess affärsmodell i grunden. Vi kommunikatörer har en viktig roll i att tolka vår samtid och framtid och hålla koll på hur våra målgrupper uppfattar våra produkter och tjänster nu och i framtiden. Jag drog några klassiska exempel på företag som inte lyckats hänga med sin samtid där Nokia är ett tydligt exempel där man inte trodde att affärsmålgruppen skulle gå över till smartphones utan tangenter. Eller Kodak som ansökte om konkurs samma dag som Facebook köpte Instagram för 1 miljard USD. Vem minns Lunarstorm och MySpace? Och snart säger vi kanske ”vem minns papperstidningar?”. Ett bra exempel på ett företag som anpassat sin affärsmodell till en digitaliserad värld är Netflix som gått från att skicka ut DVD:s per post till att ha världens mest använda video-on-demand-tjänst på nätet som är så framgångsrik att de nu även producerar egna TV-serier. Nike är ett annat intressant exempel som gått från att sälja träningsskor till att sälja träningsresultat med sina digitala tjänster kopplade till sina produkter.


Några tips på verktyg och sätt att jobba då?
Till att börja med – content is king. Skapar ni bra innehåll kan de användas i egna kanaler och i sociala medier. Det är också smörjet i era relationer med målgruppen. Genom ett bra och engagerande innehåll särskiljer ni er från era konkurrenter. Jag tog upp Vasakronans kontorsbarometer som ett bra exempel på ett relevant och engagerande innehåll som skapar både relation med målgruppen och uppmärksamhet i media. Andra tips på att jobba är att tänka på alla kanaler runt om den egna hemsidan. Sannolikheten att hela din målgrupp kommer att besöka din hemsida är rätt liten. Lås därför inte in bra material där. Se till att ge det ett extra liv på andra plattformar där det kan möta din målgrupp där de redan är. Vilka filmer kan du lägga på YouTube? Vilka experter på ditt företag kan blogga på andra bloggar? Vilka av dina bilder kan skapa engagemang på Flickr? Vilka på företaget kan föra och leda intressanta diskussioner på forum LinkedIn eller på Twitter? Kan ni ha kunddialog och kampanjer på Facebook – ja listan kan göras lång. Era relationer hänger sannolikt inte på er sajt utan på andra ställen – se till att ha en strategi för hur ni agerar där.

Göteborgspubliken missade Johanna Snickars eminenta dragning om hur de arbetar på Nordnet, så jag tog upp några bra exempel på hur de jobbar med sociala medier. Jag gillar att de låter många medarbetare bloggar – det skapar en transparens och gör företaget levande och intressant. De har också en crowdsourcad podcast – Sparpodden som baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Bra där! Och så använder de sociala medier på ett kul sätt när de rekryterar sommarens interns.

Några tankar om mätning
I Göteborg drog jag även några tankar kring mätning. En process för ett framgångsrikt arbete i sociala medier är att jobba utifrån två mätvalutor: Content Creation och Community Management.

Content Creation handlar om att skapa en auktoritet inom sitt ämne. Det innebär att man maximerar sin sökbarhet genom att skapa bra  innehåll och väljer sedan vilka kanaler man ska synas i. Framgången mäts i räckvidd (följare, fans, prenumeranter och medlemmar) och genomslag (antal läsare, lyssnare och tittare). Inom det här området (Content Creation) arbetar man för att skapa och bevara en kritisk massa av följare.

Den andra mätvalutan är Community Management som handlar om att ta hand om det engagemang som skapas med det innehåll man publicerat. Det innebär att man man arbetar med bevaka reaktionerna som kommer från innehållet man skapar. Man hanterar t ex kommentar och ägnar sig år sociala medierelationer. Framgången mäts i konserveringar (det man vill uppnå; t ex köp, ansökningar, effektiviseringar etc) och reaktioner (t ex inlänkningar, kommentarer och rekommendationer). Inom det här området arbetar man för att öka effekten av de investeringar man gör kring innehållet som skapas.

Några avslutande ord och några råd på vägen – det här bör du som kommunikatör veta:

Hur digitaliseringen påverkar din affär. Vad behöver du veta idag för att rädda din affärsmodell imorgon?
Vilka sociala kanaler dina målgrupper använder. Gör de det inte idag? Hur framtidssäkrar du kommunikationen för morgondagens medarbetare och kunder?
Vilken digital kanal som ska göra vilket jobb.
Hur du kan få mer spridning på ditt innehåll. Bara för att ni skriver en bra bloggpost når den inte ut till målgruppen…
Hur du hanterar realtidskommunikation. Är ni riggade för att hantera reaktionerna och fatta snabba beslut?
Vilka sökord dina kunder söker på. Testa, testa, testa och lär.
Vem som ansvarar för bolagets digitala kommunikation. Det är väl inte IT-avdelningen?
Hur du mäter – och varför!

Det var det hela – Se presentationen nedan och kom gärna med frågor och kommentarer här i kommantarsfältet!