Välj en sida

original

John Nevado prydde förstasidor i hela världen. Det som inte syns på bilden är hans kavaj gjord av ett par hundra EU-klistermärken.

Idag är det val till Europaparlamentet och en stor dag för oss europavänner. Med ganska mycket välvilja kan man säga att ett antal kondomklistrarkvällar för drygt 20 år sedan var en avgörande faktor för att ja-sidan vann folkomröstningen om Sveriges EU-inträde 1994.

Jag, Matttias Oljelund, John Nevado och ett par till till på Stockholms universitet bildade Studenter för Europa – en studentorganisation som kampanjade för ett ja. Och vad använder man som budskapsbärare i studentmiljö? Ja inte var det flygblad. Vi använde kondomer. Tack vare vår ”mammon” Gunnar Fröroth (numera Sonesson) som då jobbade på SAF (numera Svenskt Näringsliv) kunde vi köpa in 10 000 kondomer att klistra våra politiska budskap på. Detta gjordes under så kallade kondomklistrarkvällar hemma hos Mattias Oljelund, vars lägenhet efter ett par tusen påklistringar stank av latex.

Copyn var oemtoståndlig och hade säkerligen en avgörande faktor till att påverka opinionen för ett ja, eller vad sägs om slogans som:

– Bättre inne än ute.

– Det började med sex, nu är det 12.

– Med smak och doft av brysselkål.

– Glid in i EU.

– För ett ståndaktigt Europa.

Så lite stolt är jag över att vi i Sverige är med i EU och idag går och röstar till till Europaparlamentet. Utan våra kondomer hade det säkert aldrig hänt 😉