Välj en sida

Är du en av alla de som allt oftare kollar på ”TV” via plattan eller mobilen? Det är en underdrift att säga att det är en marknad som ökar. Tjänsterna blir fler och bättre och med kanalernas Play-tjänster i kombination med Netflix och HBO klarar man sig rätt bra. Men är du en av dem som tycker att det där med fast bredband hemma verkar onödigt? Fast telefoni används inte och då kanske det är lika bra att köra 4G-uppkoppling mobilt. Då bör du se upp. Jag läste precis en krönika av TV-skribenten Kjell Höglund i tidningen M3 om detta. Det visar sig att telebolagen lovar runt och håller tunt!

Det låter ju helt logiskt – släng ut TV:n och bredbandet 0ch kör allt mobilt nu när hastigheten i 4G-nätet är snabbare än det trötta bredbandsmodemet bakom soffan. Det är bara en liten detalj som telebolagen ”glömt”. Om vi ska konsumera mobilt bredband i samma utsträckning som fast bredband; kolla streamad TV och film, så finns det inga abonnemang som passar det beteendet. Alla bolagen har strypt förbrukningen på bredband till en sådan låg nivå att man knappt klarar sig en vecka innan man förbrukat månadens surfpott.

Kjell Häglund berättar i sin krönika att en timmes Netflix i lägsta kvalitet drar 700 mb. Då är det lite konstigt att Tele2 bundlar HBO till sina surfpaket från 2 GB i månaden. Menar de allvar att man som kund ska nappa på erbjudandet att köpa en surfplatta med försäljningsargumentet att HBO ingår och så är kapacitet slut efter  mindre än tre avsnitt av True Detective? Det är inget annat än ren och skär bondfångeri!

tele2_3

Annons från Tele2

Annons från Tele2

Eller som Kjell Häglund uttrycker det i sin krönika:

[blockquote source=”Kjell Häglund”]Att samlat titta igenom telebolagens prislistor för 4g-bredband inför sommaren 2014 är en helt surrealistisk upplevelse. Varken villkor eller prisbilder har liksom ett skvatt med marknaden att göra. Visst talas det om nätkapacitet också, men främst hänvisar operatörerna detta paradigmskifte till just ”marknaden” och närmare bestämt konsumenters ”beteenden” och vad kunder efterfrågar.

Detta är lika lögnaktigt som att, vilket Telenor faktiskt fortfarande gör, påstå att 10GB/mån räcker till ”25 timmar film”; eller att ett maxpaket på 12GB, Telenors ”Surf Stor”, passar ”dig som strömmar musik och film ofta”.[/blockquote]

Läs krönikan i sin helhet här.