Välj en sida

Renata framför hennes drömkontor – en rymdkapsel.

 

I min intervjuserie ”Hur jobbar DU” har turen kommit till äventyrerskan Renata Chlumska:

Jag har haft förmånen att jobba med Renata Chlumska och har dessutom hört några av hennes inspirationsföreläsningar om motivation. Hon är en kvinna med vilja av stål och smittar snabbt av sig med sin positiva och härliga energi.

Renata är inte den som sitter still, och definitivt inte på ett kontor. Men trots det har hon ju ett jobb att utföra. Även om hon är äventyrerska som bestiger berg, cyklar långt, paddlar runt USA och nu närmast, ska ut i rymden, så har hon också ett företag att sköta. Bland arbetsuppgifterna är  sponsorkontakter att vårda och föredrag att boka, förbereda och hålla. Även om hon har ett ovanligt jobb, måste det ju skötas och hur hon gör det var jag lite nyfiken på. Så jag ringde upp henne och fick en pratstund när hon satt i bilen (ett av hennes kontor) på väg till Göteborg för att ta sin skepparexamen.


Hej Renata! Under en arbetsvecka – hur fördelar du din arbetstid på olika platser och vilka är dessa platser (t ex ditt skrivbord, kafé, hemma etc)?

När jag fick barn flyttade jag hem kontoret, så nu är min arbetsplats hemma. Antingen sitter jag där eller så är jag ute på uppdrag, vilket tar större delen av min tid. Senaste månaden har jag till exempel haft föreläsningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och i Kiruna. Lägg därtill aktiviteter med mina sponsorer och arbetspartners som jag träffar och jobbar tillsammans med – det ger mycket tid i mitt andra kontor – bilen.


Vilket är ditt främsta arbetsverktyg idag?

Helt klart mobilen. Jag är ingen avancerad app-användare, men förutom telefon, sms och mail använder jag kartfunktionen, bank-appen och såklart mina sociala medier som är viktiga för mitt varumärkesbyggande; Twitter, Instagram och Facebook.


När du verkligen behöver få någonting gjort – var jobbar du då?

Då sitter jag hemma framför datorn på kvällen när familjen sover.


Om du ser på hur du jobbar idag jämfört med fem år sedan – vad är den största skillnaden?

Oj vad mycket smidigare allt har blivit! Om jag tittar tillbaka 5-10 år när jag var ute och föreläste hade jag med mig en vagn med flera stora trälådor som innehöll VHS-spelare (för mina filmer) samt en projektor och en Kodakkarusell för mina bilder. Innan jag skulle resa iväg kopierade jag kartor från telefonkatalogen och skrev ut alla resehandlingar. Idag tar jag med mig en minnessticka, eventuellt en dator och min mobil.


Hur definierar du din arbetstid? Jobbar du 9-5 på kontoret eller jobbar du andra tider – vilka då i så fall?

Eftersom jag har tre barn (2, 4 och 5 och ett halvt år) och vill prioritera deras vakna tid så är min arbetstid när de inte är på dagis och när de är hemma – all annan tid kan jag sedan definiera som arbetstid eller träningstid, vilket också är mitt jobb. För mig är det viktigt att vara här och nu med mina barn, om jag försöker jobba med dem hemma blir det varken bra jobb eller ett bra föräldrarskap. Att kunna välja arbetstid utifrån mina barn är optimalt tycker jag.


Har du några bra tips på appar, webbtjänster eller andra smarta verktyg som du använder i ditt arbete?
Jag är ingen app-freak, men använder kartan jättemycket. Sedan använder jag mobilkameran för att dokumentera, social medier-apparna för min marknadsföring och även miniräknaren kommer till användning ibland. Eftersom jag är äventyrerska så använder jag självklart appen med ficklampa! Trots min vurm för digital teknik använder jag fortfarande papperskalender – en stor tjock filofax. Har haft likadana i 15 år.


Vilken roll kommer kontoret att ha om fem år?

När jag kommer ut till företag så kan jag konstatera att kontorslandskapen har förändrats med mer öppna ytor och möten som sker på andra sätt. Jag tror även att kontorshotell blir allt vanligare för mindre företag.

Generellt tycker jag att det är bra att man river väggar och öpnnar lite dörrar!

//

Se Renata på Robins på SVT ikväll lördag: http://www.svt.se/robins/

Följ även Renata på Facebook, Twitter och Instagram.

Det här är en serie blogginlägg under rubriken Hur jobbar DU? Läs även tidigare intervju med Sölvesborgs kommunalråd Helene Björklund.

Vem vill du att jag intervjuar om arbete? Skicka ett mail eller lämna en kommentar.