Välj en sida

I min serie blogginlägg Hur jobbar DU? kommer här min första intervju av en serie intressanta personer om definitionen på arbete. Först ut är Sölvesborgs kommuns starke kvinna Helene Björklund, tillika socialdemokratiskt kommunalråd. För mig som flyttat till en småstad, är det en ny upplevelse att ha kommunalråden så nära inpå i vardagen. Man ser Helene springa runt på stan och prata med och heja på alla hon möter. Utöver det är hon väldigt aktiv i sociala medier och hon upplevs vara väldigt nära medborgarna. Om det är typiskt för ett kommunalråd i en småstad eller om det är Helene som är unik i sitt slag vet jag inte, men jag är i alla fall imponerad av att lokalpolitiken är så närvarande i staden.

När jag ställde frågan till Helene om hon ville ställa upp på en e-postintervju svarade hon ”jag har ju inget jobb, min tillvaro är ju som förtroendevald och det är i den roll jag agerar”. Det är ett intressant svar, jag tror att det är många som upplever att de inte har ett jobb. Det kan vara ett kall (t ex en läkare), en livsstil (t ex skidinstruktör) eller en ”baby” i form av ett företag drivet av en entreprenör.

Helene03
Helene Björklund, kommunalråd (S) i Sölvesborgs kommun

Det som slår mig när jag läser hennes svar är det lika gärna skulle kunna vara en entreprenör, en ”kunskapsarbetare” (konsult av något slag) eller föreläsare/inspiratör som skulle kunna ha svarat så här. Jag tror att allt fler känner igen sig i sättet Helene beskriver sitt jobb – som ett kall där man styrs av lust och är uppkopplad mot sin målgrupp hela tiden.

Varsågoda – här är min intervju med Helene Björklund:

Under en arbetsvecka – hur fördelar du din arbetstid på olika platser och vilka är dessa platser (t ex ditt skrivbord, kafé, hemma etc) ?
Gissningsvis ungefär så här; Kontoret i stadshuset genomsnitt 2-3 halvdagar i veckan, annan ort och plats någon dag i veckan, på företag och kommunala verksamheter någon dag i veckan, hemma – varje kväll. Mitt uppdrag innebär inte så mycket skrivande eller kontorsarbete (men trots allt för mycket) så jag är inte beroende av något (skriv)bord. Mitt uppdrag utför jag i varje möte med annan människa och min hjärna är sannolikt påkopplad för detta uppdrag varje vaken minut.

Vilket är ditt främsta arbetsverktyg idag?
Egentligen är det jag själv, i mötet med andra människor. Men jag förstår att du menar ”verktyg” på riktigt. Och då är det definitivt mailen. Och andra sätt att kommunicera digitalt. SMS, Facebook och Twitter.

När du verkligen behöver få någonting gjort – var jobbar du då?
Ifall du menar att ”producera” något, exempelvis en text (motionssvar mm). Så är jag en sådan person som måste sitta vid ett skrivbord som är destinerat för arbete. Jag har svårt för att göra den typen av arbete på café eller flygplatser. Däremot svara på mail och annan kommunikation går hur bra som helst var som helst. Jag går ofta till mitt kontor i Stadshuset på lördag och söndag för att skriva, för att det ska bli gjort och för att det här skrivbordet är förknippat med det.

Om du ser på hur du jobbar idag jämfört med fem år sedan – vad är den största skillnaden?
För mig är den största skillnaden att allt går så fort idag. Medborgarna ska få snabba svar på sina frågor som numera ofta kommer via mail. Innan kunde medborgarnas skriftliga frågor, som då kom med snigelpost, ligga i mer än ett år innan de blev besvarade. Helt oacceptabelt. Men det gör också att min arbetsbörda har ökat. Det är ofta jag som får frågorna och det finns inte tidsutrymme för att vänta tills vi har ett partimöte eller en ärendeberedning med tjänstemän.

Hur definierar du din arbetstid? Jobbar du 9-5 på kontoret eller jobbar du andra tider – vilka då i så fall?
Mitt uppdrag pågår dygnet runt i veckans och årets alla dagar. Jag är ytterst ansvarig för det mesta inom kommunens ansvarsområde och kan inte ta fritt från det på kvällar och helger. Eftersom jag är förtroendevald har jag också ett intresse av att träffa medborgare och företagare för att utveckla kommunens verksamheter och mitt politiska ledarskap. Men jag kan självklart resa bort några dagar utan att kommunens verksamheter stannar. Det finns bra utvecklade strategier för vem som gör vad. Men ansvarig är jag ändå. En normal ”arbetsdag” börjar strax före åtta och slutar runt kl 21. Lite färre åtagande på lördagar och söndagar men ofta någon vigsel som jag också har i mitt uppdrag.

Har du några bra tips på appar, webbtjänster eller andra smarta verktyg som du använder i ditt arbete?
Oh ja! Vill du ha en digital bild på min iPads alla appar =)

Dagstidningsapparna.
Förstår inte hur någon människa kan leva utan dem. Jag har flera prenumerationer och köper dessutom fler lösnummer än någonsin. Kanske finns det en framtid för nyhetstidningarna i alla fall, men inte pappersvarianten.

Digital kalender.
Det finns en uppsjö av dem, jag använder week calender, för den var bäst av de som fanns när jag började använda. Sen har jag inte testat någon annan.

Swish!
Varför har inte alla börjat använda den? Kanske den bästa och mest användbara digitala moderna lösningen för alla sorters människor.
Även internetbank och mobilbank är livsnödvändiga för mig-

GRATIS telefonkonferens med uppföljning.
Free Conference Call – helt nödvändig!

Blogpress
Jag bloggar sedan 2006 och använder blogpress
www.helenebjorklund.se

Trafikplanering
Blekingetrafikens app.

Jag skulle vilja svara generellt att surfplatta och smartphone är det viktigaste verktyg både som förälder, kommunalråd och samhällsmedborgare.

Vilken roll kommer kontoret att ha om fem år?
Förmodligen kommer åtminstone skrivbordet att ha en annan betydelse, beroende på vilket arbete en har förstås. Kontoret kanske utvecklas till ”mötesplats”, samtalsrum, tankeverkstad… Caféer och andra miljöer kommer sannolikt fortsätta utvecklas till arbetsplatser för fler.

Jag tror att samtal kommer bli centralt igen inom en snar framtid. Men vi kommer fortsätta kommunicera dygnet runt och från alla platser på jorden från våra smartphones och nyare ting.