Välj en sida

En av mina kollegor på både Mahir och Springtime, Anders Edholm, har ett nytt spännande jobb som pressinformatör på TV4. Just nu dansar han med pressen och sköter all pr kring Let’s dance. Jag och Anders har jobbat med alltifrån målarfärg, mobiltelefoner till tuggummin. Men att ratta pr kring ett av Sveriges största liveprogram är en erfarenhet jag saknar. Därför är jag nyfiken på hur det fungerar bakom kulliserna. Jag fick tag på Anders mellan en vals och en rumba i TV4-studion under förberedelserna inför finalen ikväll.

Anders

Hej Anders, du är pressansvarig för pr för let’s dance som har final på fredag. Hur stort är medieintresset?
Medieintresset är som vanligt enormt och det märks att det är finalvecka nu, mailboxen är full och telefonen går varm. Precis som det ska vara.

Du har ju tidigare jobbat som pr-konsult och jobbat med att sälja in det en mer omöjligare än det andra. Vad är skillnaden med att jobba med en produktion som Let’s dance?
Let’s dance är ett etablerat format som historiskt sett har fått väldigt mycket press, så jag måste säga att den största skillnaden är att det är väldigt lättjobbat. Let’s dance har väldigt mycket tittare och fans så det berör många, väcker mycket känslor, och det händer hela tiden något nytt. På byrå fick man ofta vända och vrida på varenda liten sten för att hitta vinklar och nyheter, Let’s dance är mer av ett självspelande piano där man kanske mer får jobba med att prioritera och välja bort. Sen är detta galet kul, det var det inte alla gånger på byrå. Jag får nypa mig själv i armen ibland.

Hur ser en arbetsvecka ut för dig under tävlingen?
Den börjar lugnt och blir mer och mer intensiv ju närmre fredagen man kommer. Då jag jobbar sent på fredag startar jag alltid med en ordentlig sovmorgon i början av veckan. Måndag och tisdag handlar mycket om att förmedla kontakter och styra upp intervjuer med deltagarna och jobba undan saker för de andra programen som jag jobbar med. Onsdag är det repetitioner i studion där press är på plats så då är jag också där, kikar på repen, svarar på frågor från media och stämmer av läget med deltagarna. Torsdag styr jag upp ackrediteringar för fredagens sändning och betar av fler förfrågningar och på fredag är det genrep och sändning. AW:s, fredagsmys och weekendresor har jag fått välja bort nu under 11 veckor.

Hur många journalister har du kontakt med?
Under denna säsong har det säkert varit tresiffrigt, men sen är det kanske ett 30-tal som man träffat i person och lärt känna under repen och sändningarna.

Vad är det bästa pr-stoffet du haft att jobba med?
Det är såklart deltagarna själva. Det händer ju alltid någonting, Benjamins höftinflammation, Gunhilds faceplant, Steffos knän, rygg och förlorade kilon, Simons knäckta näsa och såklart alla framgångar och motgångar i dansen. Vi har haft en del stora namn som alltid är intressanta för media och en del som varit lite mer okända men som växt i popularitet under säsongen. Tony Irving och juryn är också en fenomenal källa till nyhetsstoff. Utöver detta är det ofta skämt och sketcher i programmet som får mycket uppmärksamhet och många av dessa utformas för att bli just snackisar.

Har du fått krishantera något?
Ja i stort sett varje vecka har det varit något som behövts hanteras eller diskuteras. Vissa saker som har nått press, andra inte. Det har dock aldrig varit en ordentlig kris som har kunnat äventyra programmets popularitet men det har varit viktigt att hålla deltagarna och dansarna på gott humör för programmets skull och då är det skönt att det mesta har fallit väl ut i media. Det som kanske förvånat mig mest är, hur i mina ögon trivialiteter, blivit stora grejer i media. Jag har fått lära mig att ta även fåniga saker på allvar. I vissa fall har vi dock välkomnat kriser för att det ger bra spänning och uppbyggnad för programmet. Mycket kan också avdramatiseras under direktsändningarna, vilket är en väldigt tacksam plattform och få förunnat för krishantering.

Hur mäter ni er framgång -vad är målet med pr-arbetet?
Målet är såklart att synas så mycket som möjligt för att driva titt till programmen. Det blir ganska annorlunda mot vad man är van vid, att utvärdera ett projekt som får så mycket uppmärksamhet. Redan dagen efter pressträffen innan säsongsstart hade vi haft över 1200 omnämnanden. Nu är vi uppe i över 5000. Jag och den exekutiva producenten hade som mål att ha fler löp än förra året. Det har vi klarat av redan nu med ett 20-tal löp. I slutändan är det dock tittarsiffrorna som är den avgörande faktorn för framgång eller inte.

Är pr-potential en del av kriterierna när dansarna väljs ut?
Det handlar mest om att hitta rätt deltagare och en bra mix för att göra ett bra program. Det måste finnas någon för alla tittare. Sen är det ju bra om det finns pr-potential också, men det är en ganska liten del av kakan när vi väljer deltagare.

När dundrar pr-styrkan in i projektet? Hur jobbade ni inför programmet?
Vi hade såklart en hel del avstämningsmöten redan innan jul, men min första uppgift var att börja släppa vilka som skulle bli årets deltagare. Vi hade en del storslagna planer som vi fick skrota på grund av att kvällspressen gjorde ett bra jobb och snokade reda på vilka som skulle vara med. Till exempel så blev Benjamin klar bara fem timmar innan en av kvällstidningarna ringde upp och frågade om honom. Det blev bara löjligt att försöka dementera att han var aktuell för programmet. Men en viktig del inför säsongen och även under programmets gång har varit att aktivera och skapa mer följare till våra sociala kanaler. Det har vi lyckats bra med.

Vad har du varit nervös för inför under projektet?
Livesändningar är såklart alltid lite nervöst men det som har varit jobbigt under denna säsong är mest alla de skador som deltagarna har dragit på sig. Alla ”dödslyft” och andra avancerade dansmoves har gjort att man flera gånger har satt hjärtat i halsgropen. Fler skador än de vi redan har haft hade kunnat stöka till det rejält. Sen är ju Lets dance ett format där vi är ganska kaxiga och driver med många konkurrenter och kända personer. Jag har ibland varit nervös för att det skulle slå tillbaka på oss, men än så länge har vi klarat oss bra, peppar, peppar.

Det har ju gått 100 avsnitt nu – hur gör ni för att hitta nyheter varje vecka?
Mastiff som producerar programmet har ett fantastiskt gäng i produktionen som har en fingertoppskänsla utöver det vanliga för vad som är veckans snackisar och vad som kan drivas med. Sedan är David Hellenius med hans manuskompis Johan Hedberg hjärnan bakom mycket av innehållet i programmen. Det som har varit kul är att man jobbar så nära produktionen och också har haft möjlighet att påverka innehållet. Idén om Oscars-selfien som vi gjorde tidigt på säsongen och som drog över 35 000 likes på David Hellenius Instagramkonto kom till exempel från en kollega på pressavdelningen på TV4.

Vad händer på efterfesterna? Berätta om lite skandaler!
Nu måste jag vara tråkig och säga som Laila Bagge: Det som händer i Let’s dance stannar i Let’s dance!

Tack för den rapporten Anders! Och tack för bilderna bakom kulisserna:

IMG_1064
Snart sändning

inspelning
Sista frågorna innan resultatet kommer

intervju
Intervju med Benjamin Wahlgren

letsdance
Här är hela gänget