Välj en sida

Poddlyssnandet har ökat dramatiskt de senaste åren. Så har det varit för mig och så är det säkert för många av era andra som läser detta. Faktum är att 1,6 miljoner svenskar lyssnar regelbundet på poddar idag.

Själv började jag lyssna på Filip & Fredrik, därefter Alex & Sigge och när jag väl kommit in i poddandet har det blivit en hel del program från Sveriges Radio som sugs in i min poddfeed. Nu senaste har jag bivit helt hooked på en poddserie som heter Serial, som handlar om en journalist sm tar upp en 14 år gammalt mordfall där hon försöker bevisa att killen som fälldes är oskyldig.

Den här posten är inte tänkt att ta upp podcast som fenomen i sig och hur man kan jobba med formatet i sin marknadskommunikation – det borde bli en post i sig. Nej, det jag tänker på denna söndagkväll, andra advent, efter två promenader med podcasts i lurarna är den fysiska nyttan av poddar. Jag menar hur många kilometer extra i veckan går jag för att jag lyssnar på en podd? Som nybliven hundägare är ju poddarna guld att ha när man är ute med hunden. Många gånger upptäcker jag att jag tar en längre tur än vad jag tänkt, bara för att podden är bra. Eller på gymmet – att få en timmes träning OCH podd kan många gånger vara en avgörande faktor att jag faktiskt går till gymmet. Jag tror inte att jag är ensam om det här. Kan det vara så att poddpromenader är den nya folkhälsan? Tack vara det rika utbudet av långa och bra poddar så rör sig svenskarna mer?

Om vi leker med tanken och räknar mycket lågt; var tionde av Alex och Sigges 350 000 lyssnare promenerar en kilometer i veckan mer än vad de gjort utan podden i öronen. Bara det 35 000 kilometer promenad i veckan. Det är 3 500 mil, vilket motsvarar Sverige från norr till söder – 22 gånger – varje vecka – bara genom en podd! Multiplicera detta med alla poddar som publiceras och att det kanske är så att fler än var tionde går lite längre tack vare podden – snacka om hälsoeffekten!

Den gamla hälsoparollen 6-8 brödskivor om dagen kanske ska relanseras, men med 6-8 poddar i veckan?

Bästa podcasts just nu:

Serial – Journalisten Sarah Koenig går till botten med ett gammalt mordfall där hon försöker bevisa den dömdes oskuld.
Alex och Sigge – En klassisk podd med mycket skratt och allvar.
Värvet – Kristoffer Triumf, Sveriges mest framgångsrike intervjuare går till djupet med kända svenskar.
Lära från lärda – en ”opratig” podd och kommunikation som utgår från författare av kommunikationsrelaterad litteratur.
Digitalpodden – En podcast från Dagens industri om de hetaste digitala företagen i Sverige och världen.

Håller ni med om mitt resonemang? Vad gör ni när ni lyssnar på poddar och vilka är era favoriter just nu? Kommentera gärna!