Välj en sida

Uppkopplad nedanför en palm. Även om bor i paradiset är det viktigt med vardagsrelationer.

När jag tågluffade 1990 fanns det varken mobiltelefoner eller internet. Då var inga samtal till våra föräldrar goda nyheter. Vi kanske lyckades ringa ett collect-call (mottagaren betalar) en gång under resan. Annars var det vykort som gällde.

Nio år senare var jag ute på en långresa med min fru (vi var alldeles för unga för att vara gifta på den tiden…). Jag var en early adopter redan då och jobbade som PR-konsult för Postens stora internetportal Torget. Därför såg jag till att skriva reseskildringar för dem under vår resa. Bloggen var knappt uppfunnen då. Tack vare en bärbar dator och obskyra internetcaféer kunde omvärlden följa vår resa.

I början av 2000 fanns ju faktiskt internet och det gick helt plötsligt att höra av sig lite mer ofta med mail. Men fortfarande dyrt att ringa. Det var inte förrän Skype, som lanserades 2003, som det gick att ha en ”telefefonrelation” mellan kontinenter. Jag minns fortfarande mitt första long-distance Skype-samtal min kompis John Nevado som var i Kina.

Idag har i stort sett alla en smartphone fullpackad med tjänster som gör det möjligt att prata, maila, skicka bilder och ha en konversation även om man befinner sig på var sin sida om jordklotet. Så länge man har internetuppkoppling är alla ens vänner och familj en knapptryckning bort.

En som lever ett mobilt relationsliv är min svägerska. Hon bor just nu på den inte helt osköna ön Mustique tillsammans med sina tre barn och hennes man Tristan som ansvarar för köket på öns hotell. Han ser till att bland andra Mick Jagger, Tommy Hillfiger, Jude Law, Bryan Adams och Kate Middelton får anständig mat i magen. Att leva i paradiset låter onekligen lockande, men ön är mycket liten, utan affärer och det sociala umgänget är begränsat. Därför är det en utmaning för Susanne med familj att upprätthålla vardagsrelation med familj och vänner.

Hej Susanne, med en hel kontinent mellan dig och familjen – hur gör du för att skapa känslan att de bor i kvarteret bredvid?
Med FaceTime, Viber, Whatsapp och Skype känns det inte som att det är en hel kontinent mellan mig och familjen. Eftersom tjänsterna är gratis kan jag enkelt ringa upp eller skicka meddelanden även om det bara är för att mina söner vill visa sina kusiner sitt senaste legobygge eller jag vill fråga efter ett recept, tex. Det hade jag inte kunnat förr. Jag kommer ihåg när jag bodde i USA i mitten av 90-talet. Då fick jag ett snabbt telefonsamtal från föräldrarna en gång i veckan. Mer än så hade man inte råd med då det var så dyrt att ringa!

Att ringa är ju ohyggligt dyrt mellan Karibien och Sverige – vad är alternativet till den klassiska telefonen?
Jag använder alltid FaceTime och Skype videocall när jag ringer familjen och Skype voicecall när jag ringer företag eller organisationer. Man behöver visserligen betala för att ringa via Skype (eller Viber) men det är småpengar jämfört med den gamla hederliga hemtelefonen.

Skype eller Facetime – vad är bäst och vad är skillnaden?
FaceTime trots halvbra Wifi. Skype däremot är sämre bildkvalitet, ljudet kommer och går ibland eller blir osynkat med bilden. Helt enkelt inte lika pålitligt. Däremot kan det ibland vara bra vid telefonsamtal. Nackdelen med FaceTime är att det bara fungerar med Apple produkter.

Jag har förstått att Mustique inte kan ståta med världens bästa internetuppkopplingen – vad är knepet att hantera digitala relationer med dålig uppkoppling?
Tålamod! Nej, de Wifi-områden som finns på ön är ändå ganska bra. Det kan klart vara frustrerande att inte alltid ha tillgång till internet oavsett var man befinner sig. Det är dock en vanesak och något som säkert många behöver prova på, dvs att inte alltid vara tillgänglig.

Om du kunde uppfinna din drömtjänst kring kommunikation – hur skulle den se ut?Ojdå… Jag tycker faktiskt att mina behov täcks av de tjänster som finns idag även om jag önskar att FaceTime var en app som fungerade på alla mobiler, inte bara IPhones.
Jag brukar oftast inte veta hur mycket jag behöver en tjänst förrän någon annan uppfinner den. Det är väl också därför de badar i pengar och jag i saltvatten…dock i Karibien!

Poängen med Mustique är ju att koppla ned och av. Nu är ju dock Susanne inte där på semester. Men hon verkar ha det rätt bra ändå.

Här är några tips på tjänster att använda för din digitala relationer på distans.

Videotelefoni
Apples Facetime och Skype är de främsta tjänsterna på marknaden. Fördelen med Facetime är att alla med Apple-produkter redan har tjänsten i sina apparater. Facetime har dessutom bättre bildkvalitet än Skype. En fördel med Skype är att du kan skapa ett virtuellt nummer, vilket innebär att du kan ha ett svenskt nummer som dina vänner kan ringa till men som funkar var du än är i världen (och har uppkoppling).

facetime-iphone   unnamed

Telefoni
Marknadsledaren är Viber som funkar som Skype (funkar också för röst) men har inte videotelefoni. Dock med möjlighet att dela bilder.
ht_viber_app_jt_130510_wblog

Bilddelning
Här vill jag slå ett slag för iCloud för alla som har Apple-produkter. Supersmidigt om man är ute och reser. Ta en bild och lägg den i en fotoström som du delar med dina vänner så får de upp den i sin Apple-enhet i samma stund som du lägger in den där. Mer privat en Instagram och Facebook.

icloud_transfer

Har ni fler tips på hur man håller  kontakten på distans? Kommentera gärna!