Välj en sida

 

200288295-001

Undrar om vi i framtiden kommer att titta tillbaka och förundras över den tid vi lever nu när det kommer till att arbeta på kontor. Att vi varje dag, 1-2 timmar pendlar från våra internetuppkopplad hem för att sätta oss vid ett skrivbord på ett kontor för att utföra våra arbetsuppgifter. Förutom att vi lägger enorm tid att ta oss till och från dessa arbetsplatser, även ständigt blir störda av kollegor, vilket gör att dagen blir mindre effektiv.

Missförstå mig rätt – kontor fyller en viktig funktion i att samla medarbetare kring ett gemensamt projekt, det är ett företags hemvist och identitet. Men att hela företaget sluter upp mangrant varje dag till detta arbetstempel ställer jag mig tveksam till. Enligt en undersökning av Stockholms Handelskammare reser genomsnittsstockholmaren 68 minuter per dag till och från jobbet – det blir totalt mer än en hel semester per år i arbetstid – 6,4 veckor! Är det vettigt att lägga ner så mycket tid varje dag bara för att ta sig till en specifik lokal för att utföra sitt arbete? I många fall måste man ju vara på jobbet – det är ju lite svårt att jobba i en butik hemifrån – men i många yrken är man faktiskt inte alls beroende av att vara på sitt kontor.

Jag har funderat mycket på det här av den enkla anledningen att jag inte har något kontor. Eftersom jag bor i en liten stad (Sölvesborg) med en och en halv timme till närmsta rimliga stad att jobba i (Malmö) så är en anställning på en arbetsplats inte ett alternativ för mig. Alternativet för mig, vilket jag är mycket nöjd med, är att driva eget hemifrån och ta mig till mina kunder (oftast i storstäderna) när så behövs. Genom att jag jobbar hemifrån sparar jag 10-15 timmar i veckan de veckor jag inte är ute och reser. Det är rätt mycket tid jag kan använda till annat, till mer jobb eller mer fritid.

Så här kan en typisk ”jobba-hemma-dag” se ut:
07.00 – vaknar och äter frukost med familjen.
08.00 – vinkar hejdå till fru och barn (barnen går själva till skolan, tar 4 minuter).
08.00-08.30 – läser tidningen i lugn och ro och tar andra koppen kaffe.
08.30-10.00 – läser mail, har telefonmöte och jobbar koncentrerat i största allmänhet.
10.00 – upptäcker att jag fortfarande sitter i pyjamas och jobbar. Klär på mig och tar en hundpromenad, gärna med podcast eller telefonsnack.
11.00 – dags för en vända till gymmet.
12.00 – lunch hemma.
12.30 – 14.00 – ett koncentrerat arbetspass.
14.00 – äldsta sonen kommer hem från skolan. Småsnack och kontroll av läxa.
14.30-16.00 – koncentrerat arbetspass.
16.00 – hämtar yngsta sonen på fritids. Resten av dagen ägnas åt matlagning, handling och fix hemma tillsammans med barnen.

Jag kan verkligen sakna pulsen på ett kontor och surret med kollegor, men samtidigt får jag lika mycket gjort hemma på 25-30 timmar jämfört med om jag hade jobbat 40-50 timmar på ett kontor inklusive pendling. För min del är den kontorslösa arbetstillvaron inget jag kan välja bort just nu, på gott och ont. Men jag tänker på alla andra som varje dag skumpar fram och tillbaka till sina arbetsplatser och faktiskt HAR ett val. Måste man sitta på ett kontor varje dag? Är det värt tiden? Är det värt alla störningsmomenten? Jobba hemma två dagar i veckan – bara det är 3 timmar i veckan (givet att du pendlar 45 minuter enkel riktning) i bara minskad pendlingstid. Lägg därtill ytterligare någon timme i mer effektivt arbete.

Ytterligare en parameter i det här pusslet – när får du mest gjort? Givet att du inte måste prata med personer vid ett specifikt tillfälle så kanske du är mest kreativ eller effektiv riktigt tidigt på morgonen eller på kvällen/natten. Varför tvinga dig själv att genomföra jobbet på ett ineffektivt sätt på ett ställe (kontoret) du inte får ro på? Bara genom att göra rätt arbetsuppgift, rätt tid på rätt plats kanske sparar in ytterligare ett par timmar i veckan?

Multientreprenören Richard Branson har avskaffat schemalagd arbetstid på Virgin. Medarbetarna får helt enkelt bestämma själva var, när och hur de ska arbeta, enligt en artikel på SvD.

”De anställda behöver inte fråga om lov, och varken de själva eller deras chefer behöver hålla koll på när de är borta från kontoret. Det är upp till den anställde själv om hon eller han vill ta ledigt i några timmar, en dag, en vecka eller en månad. Så länge de utnyttjar sin ledighet när de har tid och ligger bra till i sina projekt så kommer det här inte på något sätt att vara negativt för affärerna, eller för de anställdas karriärer.”, säger Branson.

För oss som har förmånen att själva kunna välja var och när vi genomför våra arbetsuppgifter kanske vi i framtiden har har flera deltidsjobb istället för en tjänst och ett kontor?