Idag publicerar DI Weekend en artikel om virala kampanjer, där jag uttalar mig. Läs den gärna 😉
Artikeln tar sin utgångspunkt i den omåttligt populära #IceBuckettChallange som jag bloggat om tidigare här.
Mark Zuckerberg har gjort det, Bill Gates har gjort det. Har inte alla gjort det snart? Är det här den mest framgångsrika virala succén vi sett?
Som jag ser det är helt klart en av de mest framgångsrika virala succéerna som gjorts.Det som är så unikt är att den inte bara genererar mycket trafik – den skapar engagemang. Folk tycker att det är kul att synas och lägga till en personlig vinkel i utmaningen. Idag har har alla egna plattformar för att sprida media och det är enkelt att göra en film med sin smartphone.
Hur gör man för att lyckas med en viral kampanj?
Det är livsfarligt när en marknadschef kommer till byrån och ”beställer” en viral kampanj. Utan en enorm budget (tänk Volvo Epic Split) är det omöjligt att garantera en viral. Det finns inget universellt recept på hur man lyckas med en viral kampanj. Det är svårt att förutsäga vad som tar fäste och blir spridd. De som startade ”IceBuckettChallange kunde nog inte i sin vildaste fantasi ana hur stor spridningen skulle bli. Förutom humor, igenkänning samt något udda eller unikt krävs det två T:n. Tajming och tur.
Men om man HAR en enorm budget, som t ex Volvos Epic Split, finns givetvis stora förutsättningar att lyckas. Men det räcker inte med en fantastisk film, det finns en hel del jobb bakom:
- Först måste man få många tittare snabbt för att nå en kritisk massa som underlättar viraliteten. Det kan man göra genom att köpa annonser, sprida via nätverk eller via egna kanaler.
- Sedan är storyn bakom filmen viktig. Där är PR-maskineriet bakom viktig med behind the scenes filmer, intervjuer etc
- Därefter handlar det om att bekräfta succén – hur gick det att få 100 miljoner views på så kort tid. Succén föder ännu mer viralitet.
Hur går man tillväga för att mäta dessa succéer?
Det beror på vad man vill uppnå. Ska det leda till en handling, t ex donera pengar mäter man insamlade medel. Vill man att målgruppen ska läsa/se något mäter man t ex tittningar på sajt eller Youtube. Vill man att något ska spridas till många är likes och delningar är något att mäta.
Ett sätt att mäta kunskap är att se om antalet googlingar i ens ämne ökat. Där är ALS ett bra exempel.
Detta är väldigt viktiga frågeställningar att reda ut innan man startar en kampanj.
Hur fungerade virala kampanjer förr – utan sociala medier?
Den stora skillnaden idag är att många virala kampanjer är användargenererade saker som sprids mellan människor som höjer sin egen status genom att sprida saker som andra gillar och sprider vidare. Förr var det t ex Expressen Fredag som avgjorde vad som var hett och inne – idag är det vi i sociala medier som bestämmer det.
Förr var det media som förmedlade snackisarna, t ex Gevalias stunt med tunnelbana på Stureplan – idag är det vi och våra mobiltelefoner som filmar och sprider.
Förr spreds virala fenomen som nischade kulturyttringar som svetsar samman en inre krets på t ex BBS-forum – idag är Youtube och Facebook stora plattformar och där allmänheten är inkluderad.
Här är några klassiska och kända virala succér
Charley bit my finger – exempel på hur en enkel användargenererad film fått spridning. Söt, gullig och där många kan känna igen sig i situation med sina barn.
En av de första viralerna som kommer från spelvärlden ”All your base are belong to us”
Världen mest spridda selfie – Ellen deGeneres på Oscarsgalan där Samsung låg bakom kampanjen. Framgångsfaktorn är de enorma följarbaser kändisarna på bilden har, vilket leder till en snabb spridning.
Läs storyn här.
Youtube har fött många internetkändisar som genom att vara udda och egna skapar enorma följarskaror och spridning. Ett exempel är Keenan Cahill som spelade in filmer när han mimade till olika artister.
Ett episkt tillfälle är när 50 cent dyker upp i en av hans video.
Susan Boyle är ett exempel på skiftet från traditionell TV till Youtube: Ett av de mest tittade tvåtimmarsblocken på TV år 2009 i USA var finalen av American Idol som lockade 32 miljoner tittare. Samma år ställde Susan Boyle upp i Britain’s Got Talent. Det klipp från uttagningen som lades ut på Youtube sågs 77 miljoner gånger – och då pratar vi bara den första versionen som lades upp. Några dagar senare fanns det 75 olika upplagda versioner från flera delar av världen upplagda. Jag har skrivit en bloggpost om detta här.
Som marknadsförare blir jag rätt sugen på att få till en riktig världsomspännande viral. Frågan är bara hur jag ska lyckas att säkerställa tajming och tur?