Välj en sida
Erik- Wisterberg-Janne-Næss

Erik Wisterberg, reporter på Dagens Media. Foto: Janne Næss

Erik Wisterberg är reporter på Dagens Media och gör varje skarpa analyser av kommunikationsbranschen. Vem är bättre lämpad att blicka framåt och ge oss sina spaningar om vad som händer inom kommunikation under 2015?

Vad präglade kommunikationsåret 2014?
Forsman & Bodenfors, DDB Stockholm och Volontaire stod för vinsterna i pr-kategorin i Cannes Lions 2014.

Det är talande för den allt överskuggande trenden under 2014. Nämligen att gränsen mellan pr- och reklam helt håller på att suddas ut. Det är ganska logiskt. Det splittrade medielandskapet gör det extremt svårt att köpa sig till massivt genomslag. Det måste förtjänas, även om köpt utrymme kan ligga som en grund. Den fonden skapar incitamenten för reklambyråerna att addera pr- och virala dimensioner i alla sina större jobb, istället för att lita till annonsörens mediebudget.


Vilka tre trender ser du inom reklam/pr 2015?

1. ”Journalistikens kris skapar utrymme för andra”
När Sveriges stora nyhetsredaktioner dräneras på resurser samtidigt som nätets sug efter engagerande historier tycks större än någonsin skapas större möjligheter för företag att nå ut med sitt innehåll på redaktionell plats, förutsatt att det är starkt nog. Att stolta DN publicerar innehåll skapat av spelbolaget PAF (Fredrik Wikingssons ensamkonsert med Bob Dylan) över fyra helsidor samt på webben är talande.

Krisande medier, som med ljus och lykta söker nya affärsmodeller, kommer också att bjuda på nya möjligheter i gränslandet mellan redaktionellt innehåll och pr/reklam – populärt kallat ”native advertising”.

 2. ”Det lyckliga fåtalet ”
2014 blev året då tittandet på linjär-tv rasade. I yngre målgrupper är tittartappet tvåsiffrigt. Lägereldsfunktionen håller på att förpassas till historieböckerna. Men behovet av samtalsämnen kan delvis fyllas av innehåll från företag och byråer, spritt via sociala medier. Sättet Facebook fungerar på, splittringen i mediekonsumtion och hård konkurrens gör att det är mycket få saker som bryter igenom. Men det fåtal som gör det får en viral snöbollseffekt som är svår att överblicka. Kolla bara på Forsman & Bodenfors ”Epic Split” för Volvo Lastvagnar. När annonsörerna inte längre kan köpa sig till snabb massiv räckvidd via tv kommer vi få se mer kreativitet för att lyckas bryta igenom.

3. ”Pr-bluffen dör”
Vi har sett det många gånger nu. Miss Skinny, Marabous ”Black” och även i viss mån Lidls lyxkrogskupp ”Dill”. Pr-bluffar har varit hett i flera år. 2015 blir året då företag, i vart fall etablerade och stora sådana, inser att deras uppmärksamhet i och med bluffarna är allt för dyrköpt. Priset ett företag som Marabou betalar är att ingen litar på dem. Kolla bara rapporteringen kring trillingnöten. I stort sett samtliga artiklar ifrågasatte sanningshalten i Marabous förklaringar kring den älskade pralinens död innan Dagens Media avslöjade de krassa ekonomiska kalkylerna bakom beslutet.

Erik Wisterberg är reporter på Dagens Media sedan 2008. Där bevakar kan medie-, kommunikations- och pr-branschen.

Följ honom på Twitter: @wisterberg