Att podcasts är hett råder ingen tvekan om. De mest lyssnade podcasterna har idag en målgrupp lika stor som en rejäl dagstidning. Att sponsra de mest populära podcasterna har blivit hett villebråd. Och det ger effekt. En av mina uppdragsgivare, EasyPark, sponsrar Filip & Fredriks podcast och utan att avslöja några siffror kan jag säga att det ger effekt. Utan tvekan.
Ljudfiler som man lyssnar på har funnits länge, men på senaste året har podcastmarknaden växt lavinartat i Sverige. Vi älskar smart innehåll i våra lurar när vi tränar, reser, påtar i trädgården och är ute och promenerar. Vi har helt plötsligt fått ett sätt att uppleva det långa samtalet (många podcasts är 1-1,5 timmar), vilket är kul. Helt plötsligt har vi tid för innehåll, relevans och kvalitet, vilket kanske är en motvikt för det annars snabba, glättiga och ytliga.
Självklart sker utveckling på podcastmarknaden. Nu lanseras Acast – ett sätt att visualisera podcasts. Genom att lyssna på en podcast via Acasts app, visuliseras innehållet med bilder och länkar på det som samtalet handla om. Soran Ismail, har sedan länge en podd och är en av de som lovordar tjänsten:
[blockquote source=”Soran Ismail driver podden TSKNAS (Till Slut Kommer Någon Att Skratta) ”]Våra lyssnare kommer med acast att få en mycket rikare upplevelse då vi kan bildsätta, och dom interagera med, det som tidigare bara har varit prat, säger Soran Ismail. Jag är oerhört glad att kunna erbjuda detta till alla våra lyssnare, det känns som en fin belöning för all skit de stått ut med att lyssna på genom alla åren.[/blockquote]
För min egen del lyssnar jag hellre på poddar. Jag gör det när jag tränar, påtar i trädgården eller reser. Däremot gillar jag tänket och ser framförallt detta som en möjlighet i företagskommunikation. Att göra en podd och samtidigt kunna skapa ett interaktivt innehåll för lyssnaren ser jag som en mycket spännande utveckling.
Här hittar du mer om Acast och här kan du läsa deras pressmeddelande.
Här kan du även ser hur det fungerar:
TSKNAS på acast from Johan Billgren on Vimeo.
Vad tror du om den här tjänsten? Kommer du använda den?