Välj en sida

Sociala medier har fått oss kommunikatörer att lära oss att agera i realtid. Det är reaktionerna på ett budskap som driver kommunikationen eller kampanjen framåt. Genom att agera och interagera med målgruppen blir kampanjen aktuell och för en högre relevans och trovärdighet än en traditionell kampanj. Genom att använda realtiden kan man skapa en större överraskningseffekt skapa ett större engagemang.

Ett exempel på detta var den berömda “Black-kampanjen” där Forsmans & Bodenfors planerade utspel med Tommy Nilsson som dragplåster skulle skapa en snackis kring hans namnbyte till Black, men som i själva verket var reklam för en chokladkaka med lakritssmak. Vinnarna i den här kampanjen var AIK-fansen som kidnappade kampanjen med att snabbt producera en cover på “paint it black” med en Tommy Nilsson röst-a-like och spred den i sociala medier. Genom att agera på Maraboukampanjen innan den var avslöjad, kidnappade de hela uppmärksamheten och många trodde att Tommys namnbyte var en kampanj för AIK. Snabbt agerat av AIK-fansen och listigt utnyttjat.

Nu läser jag om en annan kampanj som hamnat i skottgluggen och används som plattform för fler aktörer. Det började med att Nöjesparken Liseberg kommunicerade sin Glada barn-garanti med en gråtande pojke och rubriken ”Vissa barn tvingas åka till Kreta i sommar”. Den greklandsbördige baddräktskungen Panos Papadopoulosm såg sin chans att få sin stämma hörd.– Det här är ett skandalöst budskap från Liseberg. Hur kan man göra narr av ett annat land för att marknadsföra sin egen nöjespark? Det går emot alla oskrivna lagar, säger han i en artikel på resume.se .

Sedan griper researrangören Apollo in och erbjuder en Lisebergs-garanti. Alla som kan visa upp en entrébiljett till Liseberg får extra barnrabatt när man bokar en resa till Kreta. Smart och snabbt agerat av Apollo som hittar en lösning på bråket mellan Liseberg och Panos.

Men i sociala medier är tongångarna andra kring kampanjen. Bilden av att alla familjer åker till Grekland eller hänger på Liseberg stämmer inte överens med verkligheten. Det finns väldigt många familjer som inte ens har råd att ta semester. Det fastställer vinnaren i den här realtidskampen Viktor Rangemar.

GP rapporterar om hur han upptäckte Lisebergs affisch i måndags och skapade en alternativ affisch på Twitter, där han skriver att “242 000 barn i Sverige har inte råd med Liseberg – så vem fan bryr sig om er skitgaranti?”

Nu har andra hakat på och tryckt upp de alternativa reklamaffischer, som nu täcker Lisebergsreklamen i flera stadsdelar i Göteborg.

Den här kampanjen visar på hur snabbt en traditionell kampanj kan fångas upp av andra aktörer och få helt nya riktningar – både i sociala medier och på gatan. För oss kommunikatörer blir det allt viktigare att hela tiden vara på tårna och agera i realtid.

image