I DI Weekend skriver Jan Gradvall en intressant artikel om Twitter och TV-serien Mad Men (finns inte på nätet men kommer sannolikt upp här inom kort; www.gradvall.se). Twitter fick sitt stora genombrott våren 2008 och till sommaren samma år sändes de första avsnitten av TV-serien Mad Men. Det var första TV-serien som tittarna använde Twitter för att kommentera i större omfattning, vilket ledde till att serien snabbt blev populär bland early adopters, vilket i sin tur ledde till snabb tillväxt av tittarsiffror.
Det som också hände var att seriens huvudperson Don Draper började Twittra. Han fick snart sällskap av de andra karaktärerna (Joan Holloway, Pete Campbell, Peggy Olson m fl). Men det var inte TV-produktionen som låg bakom dessa Twitterkonton, det var fansen. Till och med byråns kopieringsautomat började twittra. En sådan här utveckling skulle få vilken marknadsförare som helst att börja dregla. Men vad gjorde TV-kanalen AMC (som äger Mad Men)? De stängde ner kontona. Till deras försvar ska man kanske säga att Twitter var relativt nytt och de kanske inte riktigt förstod vad de gjorde, men faktum är att de stängde av sin bästa marknadsföringskanal, som dessutom var gratis.
Lärdomen av denna historia är att inte fatta för hastiga beslut när fansen tar marknadsföringen i egna händer. Tiden då vi kan kontrollera hur våra varumärken används är som bekant förbi, och det kan bli räddningen för många företag.
På tal om fejkkonton på Twitter. Min absoluta favorit-fejk-twittrare är Queen Elisabeth: