Idag hade Svenska Dagbladet en intressant artikel om hur amerikanska ungdomar ratar banker. Misstänker att man kan dra liknande paralleller med svenska ungdomar. Artikeln refererade till en undersökning som heter Millennium Disruption Index. Det är Viacom-ägda Scratch som gjort den (Viacom äger bl a MTV). Målsättningen är att mäta hur generationen född mellan 1981-2000 kommer att påverka olika branscher. Enbart i USA ingår 84 miljoner personer i den gruppen, uppger Scratch. Enligt bolagets tre år långa studie är slutsatsen att det är just banksektorn som löper störst risk att omstörtas av de unga konsumenterna.
Enligt undersökningen och artikeln i SvD Näringsliv har dagens unga inte mycket till övers för dagens bankväsende som lägger ner kontor och ger 0,1 procents sparränta.
[blockquote source=”Källa: Svenska Dagbladet Näringsliv”]33 procent tror inte att de på sikt behöver ha någon bank alls. Något mer än dubbelt så många (68 procent) tror att hanteringen av pengar blir helt annorlunda mot i dag och än fler (73 procent) säger att tjänster som erbjuds av företag som Google, Amazon, Apple, Paypal och Square är mycket mer spännande än gammaldags banktjänster. Omkring hälften (53 procent) tvivlar dessutom på sin egen bank – inte mycket talar för att den erbjuder bättre tjänster än konkurrenterna.[/blockquote]
För en generation som är uppväxt med internet i modersmjölken är tjänster som PayPal, iZettle, BitCoin, Simple och Square kanske mer naturligt kopplade till den egna ekonomin än en traditionell bank. Ett exempel som uttrycker denna förändring är banken Zopa i England som är en sk peer-to-peer-bank. Zopa har skapat en plattform och ett verktyg där lånare och sparar möter varandra och eftersom det inte finns någon bank med kontor och höga löner att betala så är räntan mycket lägre. Du som långivare bestämmer dessutom själv vad du vill att dina pengar ska användas till – helt transparent.
Jag har själv haft en av Sveriges största banker som kund och jobbat en hel del med kommunikation riktad mot just ungdomar. När vi gjort undersökningar mot unga har vi sett att det finns ett stort intresse kring privatekonomi, men man känner inte direkt något engagemang för just banker. Det som är avgörande (förutom vad föräldrarna har för bank) är hur den mobila tjänsten är. Även om det hänt mycket kring mobila banktjänster så är innovationstakten kring mobilen avgörande hur banken klarar konkurrensen. Nu tror jag att landets banker är tämligen medvetna om detta och att vi kommer att få se en massor av intressanta banktjänster framöver. MEN det intressanta är att vi pratar hela havet stormar kring ungdomar och banker idag, men vad pratar vi om imorgon? Vilket bransch står näst på tur att halka efter i utvecklingen. Du som driver en (helt annan) verksamhet och läser rapporten om unga och banker – vad kommer att hända med din bransch?