Välj en sida

638828

Nicholas Högberg är VD för mobiloperatören Tre. Under hans ledning har bolaget växt och är numera ett lönsamt bolag. Jag jobbade ihop med Nicholas när jag var informationschef på Spray, då han var VD för den svenska verksamheten. Redan på den tiden imponerades jag över hans förmåga att fokusera på det som är väsentligt samtidigt som han var en mycket social och karismatisk ledare. Och nog har det betalat sig alltid, år 2010 utsågs han (då vice VD för Tre) till Årets unga ledare av tidningen Chef.

När han i en intervju i DN delade med sig av sina karriärstips sade han:

[blockquote source=]Ett konkret tips är att gå till jobbet en kvart tidigare och tänka igenom vad du vill göra under dagen. Stanna sedan en kvart efter jobbet och fundera över hur det blev, säger han.
Nicholas Högberg tycker också att det är bra att gräva där man står, alltså att göra det man gör riktigt bra just nu.[/blockquote]
När jag kontaktade Nicholas för detta inlägg och hans syn på arbete visste jag att hans svar skulle luta åt det mer ”traditionella” sättet att jobba, trots att han under sin karriär varit VD för Spray, Vodafone xpress och Tre. Eller på grund av, kanske man ska säga. Nicholas har alltid verkat i bolag som legat i framkant när det gäller teknik, vilket kanske gjort att han valt att stå för struktur och process bland alla digitala, kreativa medarbetare.

Hej Nicholas, under en arbetsvecka – hur fördelar du din arbetstid på olika platser och vilka är dessa platser (t ex ditt skrivbord, kafé, hemma etc)?
Jag tror jag är rätt ”traditionell” vad gäller mitt jobb. Det sker på kontoret på dagarna och del hemma på kvällar och helg ibland. Dagen består av mycket möten med olika medarbetare. Inte så revolutionerande och spännande men sjukt effektivt visar i alla fall både resultat och medarbetarindex 😉 Telefonen är superviktig för snabb kommunikation. Datorn är överlägsen för att ”jobba”.
Att vara VD för ett bolag med många unga medarbetare – påverkar det ditt sätt att jobba?
När jag pratar om att leda unga medarbetare brukar jag förklara att det (fortfarande) handlar om respekt, uppskattning, kommunikation, feedback, tydlighet, värderingar och att vara sig sig själv. Det vill säga sunt förnuft. Galet effektivt och uppskattat men inte speciellt spännande i en värld där allt måste vara dagsnytt och unikt.

Ditt bolag säljer ju utrustning som gör det enklare att jobba mobilt, men hur präglar det arbetskulturen internt?
Människan har inte förändrats så mycket när det kommer till relationer de senaste 20 000 åren. Behovet av fungerande relationer i alla sammanhang och framförallt att känna sig behövd och uppskattad står över sociala medier, bloggar, mobilsurf och internet 2.0. Allt det nya häftiga som händer hela tiden skapar nya möjligheter och spännande beteenden men i grunden förändrar det inte så mycket som man tror när det kommer till långsiktigt fungerande relationer och ledarskap. För effektivt ledarskap handlar om fungerande relationer.

Även om du påstår att du är ganska traditionell i ditt sätt att jobba har du ju testat många nya grepp i din kommunikation, med videobloggar, filmer och träningsutmaningar med medarbetarna. Kan man med modern teknik bli en bättre ledare?
Vad de senaste 15 åren kanske mest förändrats inom ledarskap är att diskussionen och debatten om bra ledarskap når ut till fler och att fler människor börjar ifrågasätta dåliga ledare och vad som verkligen är bra ledarskap. Det är en verklig förbättring och nytta! Värdelösa chefer kommer liksom inte undan. Men detta skapar också en stress och förvirring eftersom du nu kan läsa 1000 artiklar om dagen om den perfekte chefen – hur ska man hinna bli så perfekt?! Precis som allt annat handlar det om att öva och skaffa sig erfarenhet och det tar tid och kräver fokus. Samma sak i ledarskapet. Ny teknik kan stärka en bra ledare, men sänka en dålig.

Det här är ett inlägg i min serie ”Hur jobbar DU?”. Läs tidigare intervjuer med:
Renta Chlumska
Heléne Björklund
Samt min inledningspost till serien.