Välj en sida

För mig en väldigt udda kombination var att se hårdrockslegenden Bruce Dickinson, sångare i Iron Madien, i kostym på MEG14 tala om marknadsföring. Sist jag såg Bruce Dickinson var på hovet i slutet av 80-talet. Då hade han inte kostym och han pratade definitivt inte om marknadsföring.

På MEG var Bruce inbjuden att pratar om ”how to turn customer into fans”, vilket är rimligt med tanke på att han och bandet varit framgångsrika sedan början på 80-talet och har ett av musikbranschens starkaste varumärke än idag.

Bruce inledde med att berätta att han hatar begreppet kunder – eftersom kunder har ett val att gå någon annanstans. Det är mycket bättre att ha fans som är med företaget/varumärket i med- och motgång. För att lyckas göra sin kunder till fans måste man bli oersättlig för sina kunder (och blivande fans).

Sedan talade han länge och väl om hur Apple jobbat – något som kanske inte var lika inspirerande. Hur många gånger har man inte hört det? Jag hade hoppats på att få höra mycket mer om varumärkesstrategin bakom Iron Maiden, även om han gav oss en hel del godbitar king det:

Till att börja med gav han Spotify en rejäl känga; Spotify, my ass! Intäkterna där täcker inte ens advokatkostnaderna för att sy ihop avtalet med med dem. Men vi klagar inte. Förut gav vi bort t-shirts för att marknadsföra och sälja våra skivor. Nu ger vi bort skivorna och tar 50 dollar för för t-shirtsen – vad är skillnaden?

Sedan berättade han om en avgörande åtgärd för att bygga deras varumärke. Att turnéra runt i världen med deras utrustning var kostsamt och tog lång tid. Det var en orsak till att de aldrig kunde besöka Australien och Asien. I och med Bruce Dickinson tagit pilotcert för passagerarplan kunde han hyra in en stor Boeing 747 och bygga om den till kombinerat frakt- och passagerarflyg kunde de tas sig var som helst i hela världen. Detta skapade både nya kunder som sedan blev fans och de kunde växa hela sin bas av följare och lyssnare.

image
Kapten Bruce Dickinson med band framför Flight 666.

När tekniken kom i kapp musikindustrin och det blev möjligt att ladda ner musik var problemet att fansen var fans av artisterna men kunder till skivbolagen. De brydde sig inte om att skivbolagen gick i konkurs, de brydde sig bara om musiken de gillar och den kunde de ju få tag på i alla fall. Den här transformeringen gjorde att det blev ännu mer viktigt att bygga en fanskultur bland de som lyssnar på musiken. Alla detaljer är viktiga och endast de band som är hängivna sina fans överlever.

En ny intäktsgren i Iron Maidens imperium är numera ölet Trooper – det mest importerade ölet i Sverige och som säljer 4 miljoner liter om året runt om i världen. Här fortsätter Iron Maiden sin varumärkesresa och kan på så sätt skapa nya fans av öldrickare och öldrickare av dina lyssnare. Och en viktig detalj i sammanhanget som Bruce Dickinson avslutade med; You can’t download beer!

image
Öl ger mer klirr i kassan för Iron Maiden än vad Spotify ger.