Välj en sida

nyt
Dagens snackis för oss som gillar media och internet är utan tvekan det faktum att New York Times digitala strategidokument har läckt ut. Dokumentet som nu finns tillgängligt för alla är ytterst intressant läsning och ger en inblick i hur en av världens största tidningar ser på sina egna framgångar, misslyckanden och framtida planer.

Jag fick tips av detta guldkorn av medienyhetsbrevet Vassa Eggen som skrivs av den eminenta Olle Lidbom (om du inte prenumererar bör du genast köpa en här!).

I dagens Vassa Eggen kan man läsa en kort sammanfattning av strategidokumentet. Jag fastnade för tre punkter i Olles analys:
[blockquote source=”Vassa Eggen 19 maj 2014″]

  • Tidningen har ett enormt artikelarkiv på webben men använder det inte. Istället gör konkurrerande sajter som Huffington Post eller Flipboard rewrites på New York Times material (t ex kring Nelson Mandela eller den sanna berättelsen bakom Oscars belönade filmen 12 years a slave) och får mer trafik.
  • Tidningen saknar en bra sociala media-strategi och jämför med sajten ProPublica där alla journalister måste lämna 5 tänkbara tweets när de lämnar artikeln. Nyhetsbyrån Reuters har två anställda som uteslutande ägnar sig åt att hitta artiklar som läses för lite och ompaketerar dessa “under-performers”. Bara 10% av trafiken kommer från sociala medier (t ex kommer 60% av trafiken till Buzzfeed från sociala medier).
  • Tidningen har inte strukturerat sitt innehåll med taggar och etiketter tillräckligt bra. När man ändrade strukturen på sina matrecept ökade trafiken från sökmotorerna omedelbart med 52%.

[/blockquote]

Det här får mig att tänka på att många företag sitter på samma problem – man har enormt mycket bra material som man inte får utväxling på. Faktum är att man som företagare kan lära sig ett och annat att läsa NY Times digitala strategi (även om rör sig om en helt annan nivå…):

– Istället för att skriva fyra långa och obrukbara pressmeddelanden per år – jobba med många mindre nyheter men som är intressant för olika målgrupper (och nödvändigtvis inte bara media). Se ditt företag som en resurs för de som är verksamma inom ditt område och bygg upp ett ”artikelarkiv” med artiklar, bloggposter och bilder som är lätt sökbara för de som behöver information om din bransch.

– Det här med att lämna 5 tänkbara tweets till alla artiklar är en lysande idé. Tänk om dina medarbetare skulle tänka på liknande sätt när de skriver bloggposter, nyhetsbrev eller inför möten och konferenser. Då skulle ni ha massor av material för era sociala kanaler utan någon större ansträngning.

– Och så det här med att strukturera materialet med taggar och etiketter – det är lite som när man städar hemma. Har man en grundordning från början är det lättare att både städa och hitta var grejerna ligger. Se till att skapa en bra struktur från start när ni producerar material för webben.

Här kan du läsa mer om den läckta rapporten och dessutom ladda ner den.
Tidningen Resumé har också skrivit om innehållet i rapporten.