Välj en sida

tv

Tidningen Wired refererar från New York City’s Internet Weeks, där Netflix Chief Product Officer Niel Hunt presenterade sin vision om hur TV-industrin ser ut 2025. Vill du läsa hela artikeln finns den här, eller så nöjer du dig med min sammanfattning nedan 😉

Du kommer att ha 48 miljoner TV-kanaler
Hittills har du gått till CNN om du vill kolla nyheter, Nickelodeon om du vill kolla på barnfilmer. Men ingen av kanalerna kan tillgodose dina behov 100 procent av tiden. Det som gör Netflix unikt är att ju mer du tittar, desto bättre rekommendationer får du. Och det här satsar Netflix på att utveckla ytterligare. Deras mål är att deras rekommendationsmotor är så perfekt att det bara kommer upp två förslag som är helt optimala för dina behov just nu. Detta gör i praktiken, menar Neil Hunt, att kanalerna blir lika många som innehållet.

Kreativ frihet kommer till Hollywood
Många hävdar att Netflix mest består av filmer man inte vill se. Men Neil Hunt ser det inte så. Det finns inga dåliga filmer, men det finns filmer med en väldigt liten och hängiven publik. Med Netflix personaliseringsmotor blir det lättare för denna lilla publik att hitta nya filmer som de inte annars skulle hitta. Och det här ger filmskaparna en kreativ frihet att skapa de filmer de vill, eftersom det finns en distributionskanal som tolererar små och individuella tittarskaror.

En annan fördel med Internet som TV-plattform är att filmskaparna inte behöva anpassa sig till TV-formatet – filmerna kan vara hur korta eller långa som skaparna vill. Detta kommer att göra att vi kommer att se en helt annan kreativitet i Hollywood framöver.

Reklamavbrottet kommer äntligen att dö
Netflix har ju redan bevisat att det går att driva en icke-annonsfinansierad TV-affär. Den prenumerationsbaserade TV-lösningen kommer att att sätta spiken i kistan på traditionell TV-reklam. Internet-baserad TV kommer att ändra hela ekonomin för reklambranschen. Den annonsfria TV:n verkar ju dessutom vara populär hos kunderna…

Kommer sporten till Netflix?
Sport har en helt annan finansieringsmodell än filmer och TV-shower där högsta budet vinner. Detta ligger inte i linje med Netflix affärsidé, men den som lever få se vad Netflix hittar på inom detta område. Det skulle onekligen rita om kartan om de satsade på sport.

Alla kommer att ha en Smart-TV
Det här väl kanske en no-brainer, men om 11 år lär det ju i praktiken bara finnas smarta TV-apparater i våra hem. Det intressanta är bara vem som kopplat greppet om innehållet – TV-bolagen, Netflix, Apple eller Google. Eller har tillverkarna såsom Sony och Samsung tagit sig in i innehållsbranschen?

Den som lever får se. Hur tror du – eller hur vill du – att TV-industrin ser ut år 2025? Kommentera gärna!