Välj en sida

Idag hade jag en workshop med en ny spännande kund i e-handelsbranschen. Förutom ”så här fungerar media”, stod inventering av potentiella nyheter på schemat. Att utbilda företag i PR och tillsammans hitta nyheter är en spännande och rolig process. Vi hittar ofta många guldkorn och intressanta nyheter, men det är också att många nyheter som är mer av karaktären ”saker som företaget vill berätta”, snarare än ”nyheter som mediekonsumenterna vill höra/läsa/se”.

Det är här som vi PR-konsulter kan hjälpa företagen att se på sin verksamhet med nya ögon. Det är inte helt ovanligt att ett företag ser sin verksamhet inifrån och ut, istället för tvärtom. Jag misstänker att journalistkåren möter detta dagligen i pressmeddelanden och kontakter från företag som presenterar sig som ”det ledande företaget” med en ”världsunik” lösning och med en ”revolutionerad” ny produkt. I 99 fall av 100 leder detta ingen vart och det är det vi PR-konsulter jobbar med att företagen ska förstå och se.

En orsak till företagen och medierna talar olika språk är att de drivs av olika logiker – affärslogik vs. medielogik:

  • Medan företagen ser sekretess som något naturligt, ser media att hemligt är skumt.
  • Affärslogiken är att störst är bäst, medan media hellre bevakar David mot Goliat.
  • Att se rationell på förändringar är naturligt för företag, medan media hellre skildrar det emotionella.
  • Ett företag kommunicera oftast sakfrågor, men media vill koppla nyheter till personfrågor.
  • Goda nyheter och positivt fokus är naturligt för företagen, men media har ett fokus på kritiskt granskande.
  • Företag har en förmåga att uttrycka sig abstrakt, medan media behöver sammanfatta nyheterna mycket konkret.

Så vill du nå igenom mediebruset och få ut dina nyheter – då måste du kasta alla superlativ i papperskorgen och se på din verksamhet utifrån och in.