Välj en sida

bild_socialanatverk_webb_sv

Hotellet Nordic Light lanserar ett nytt spännande koncept – har du mer än 2 000 privata Facebookvänner eller 100 000 fans på ditt Instagramkonto eller Facebook Fan Page kan du bo sju nätter gratis per år på hotellet. Haken är förstås att du ska meddela dina sociala nätverk när du bokar, checkar in respektive ut från hotellet. Det finns dock inget krav på att man måste vara positivt inställd, och tur är väl det…

Hur kommer det sig då att man Nordic Light låter dig betala med din sociala valuta istället för reda pengar? Det nominella värdet för sju hotellnätter ligger ändå runt 7 000 kronor (dock betydligt lägre om det är hotellnätter i rum som står obokade). De tjänar givetvis på den här dealen. Att få en person med 100 000 följare att prata om hotellet ger förstås en spridningseffekt väl värda pengarna man ger bort i form av ett gratis rum. Gratisgästernas sociala valuta kan ge en rejäl avkastning för hotellet – om de sköter sig. För vad är den sociala valutan värd om man använder sin Facebook-makt till att tala illa om hotellet? Expressenjournalisten Niklas Svensson ställde en intressant fråga till Nordic Light på Twitter som han inte fått svar på; kan jag använda min sociala valuta för att betala en hotellnatt för en hemlös? Ska bli intressant att se vad hotellet svarar på det.

nordicnordic

Även om det här tilltaget är lite cyniskt och köpt, tycker jag att det är ett intressant tilltag. Det kräver dock en oerhörd fingertoppskänsla i relationen med målgruppen och en minutiös bevakning av vad som sägs på nätet om det här. Risken att skiten ska slå i fläkten är stor och fallet kan vara hårt. Men rätt hanterat kan det bli en succé.

Idén till det här fick hotelldirektören från Chelsea Hotell i New York, som han bodde på med sin farfar. Så här berättar han i en intervju med Svenska Dagbladet:

[blockquote source=”Marcus Majewski, vd för Nordic Light Hotel”]Min pappa är konstnär och vi brukade bo på Chelsea Hotel i New York som lät konstnärer betala sin vistelse med sina egna konstverk. När de stängde var jag vd på Clarion Hotel Stockholm och då började vi med samma koncept där och det gick fantastiskt bra. Man kan väl säga att det här är en slags vinkling på det. Om organisationer som vår inte tittar på hur vi kan skapa nytta ur folks sociala nätverk så kan vi vara illa ute.[/blockquote]

Det jag gillar med det här är tydligheten – du har en valuta som är värd sju hotellnätter för oss – ska vi göra en affär?
Den stora frågan är värdet på valutan om gästen använder sin makt mot hotellet istället.