Välj en sida

9till5

Igår presenterades tankesmedjan Fores som officiell arrangör av Jobba-hemma-dagen. De tar över stafettpinnen efter Microsoft och årets dag är satt till den 5:e maj.

Så här säger programchefen Rikard Linde i pressmeddelandet om dagen:
Den som ibland jobbar hemma, minskar arbetsresor och utsläpp, ökar livskvaliteten och får mera gjort. Det är dags att tänka om – jobbet måste inte alltid ske på arbetsplatsen, säger Rikard Linde, programchef för Digitala Samhället på tankesmedjan Fores, som från och med i år driver Jobba Hemma-dagen.

Jag är en stark pådrivare av ett flexibelt arbetsliv, vilket jag bloggat en hel del om (se länkar nedan). För alla de som har arbeten som kan utföras var som helst finns många skäl att fundera över varför de pendlar till ett kontor varje dag. I sin programförklaring lyfter Fores fram miljöaspekten kring att om vi jobbar hemma så minskar vi utsläppen från pendlingen men även möjligheten för småbarnsföräldrar att få vardagspusslet att gå bättre ihop.

För min egen del, som inte har ett kontor, är att jobba hemma min vardag. När jag gick från att vara anställd till egen med kontoret hemma kom en massa tankar kring vad arbete egentligen är och hur vi utför arbetet på bästa sätt. Här är några reflektioner:

  • Tiden – När  man inte har ett kontor blir arbetstiden sekundär. Helt plötsligt är det resultatet som blir det viktigaste och inte när och hur många timmar man är på kontoret.
  • Arbetsrytm – I och med att man äger sin egen tid kan man jobba utifrån sin egen arbetsrytm (givet att det fungerar för de kunder man jobbar med). När är jag mest effektiv? Är det att köra ett sent kväll/nattpass och sova till kl 10 dagen efter eller är det att gå upp tidigt och jobba och sedan sticka ut i skogen i tre timmar innan nästa arbetspass?
  • Platsen – Omväxling förnöjer. Att jobba på tåg, på caféer, andras kontor, hotellobbys och andra platser kan ge bra energi i arbetet.
  • Störningsfritt – Att jobba på ett kontor innebär att man blir störd väldigt många gånger per dag. Räknat med ställtiden att komma igång igen handlar det om timmar!
  • Ett möte – 1 timme – Vad är det för larv att ett möte måste vara en timme? Testa att avhandla exakt samma ärende per telefon eller Skype istället för ett möte IRL och du ska se att du klarar dig på 23 minuter.
  • Pendlingen – Att varje dag lägga en till tre timmar för att ta sig till en arbetsplats där man utför ett arbete man lika gärna kunnat göra hemma, eller nära hemmet känns mer eller mindre absurt.
  • Familjen – En väldigt stor fördel med att jobba hemma är att man får mer tid till familjen, kan hämta och lämna på kort varsel och är mer närvarande för sina barn.

Jag har bloggat en del om detta tidigare. Vill du fördjupa dig, kan jag rekommendera dessa poster:

Hur jobbar DU? En bloggpost om en av mina favoritböcker; Remote.
I en serie intervjuer berättar ett antal spännande personer om hur de jobbar och får sin vardag att gå ihop.
Hur jobbar jag? Även jag berättade enligt ovan intervjuserie hur jag jobbar.
Och avslutningsvis en bloggpost där jag ifrågasätter att vi pendlar till ett kontor varje dag.
Bonus: Är du sugen på att starta eget och börja jobba hemma? Läs då min serie post om Steget till eget.