Välj en sida

Dagens stora nyhet var Expressens avslöjande om att Sverigedemokraternas toppolitiker Erik Almqvist för två och ett halvt år sedan fångades på film när han utdelade både rasistiska och sexistiska uttalanden efter en lång krognatt. Extra ironiskt var att det hela filmades av partikollegan Kent Ekeroth och att det är hans film som läckt ut till media. 

Det var ett välregisserat gräv av Expressen där de i går publicerade en filmad intervju där Erik Almqvist bestämt förnekade alla uttalanden som Expressen påstod sig ha bevis för ha sagt och idag rykte undan mattan när de publicerade en film som överbevisade Erik Almkvist. Och imorgon är Jimmie Åkesson (bokad sedan tidigare) gäst på Expressens Barpol som leds av Niklas Svensson. Detta avslöjande har satt hela partiet i gungning. 

Frågan är hur den här skandalen påverkar Sverigedemokraterna?

Så här sa jag imorse (innan Jimmies presskonferens där han avsatte Erik Almkvist) när Dagens Media intervjuade mig för en artikel i ämnet:

Även Fredik Pallin, pr-konsult på Springtime, gör bedömningen att Sverigedemokraterna nu kommer att genomlida en stor och kostsam kris.

– Jag tror att det här är skillnad mot andra gånger som SD har varit illa ute, jag tor att detta är riktigt allvarligt. För det första beror det på Jimmie Åkessons nolltolerans, där det blir svårt för honom att backa. För det andra beror det på den tydliga lögn som Erik Almqvist drog igår, säger Fredik Pallin, pr-konsult på Springtime.

Sverigedemokraterna har jobbat hårt på att tvätta bort bilden av partiet som högerextremt, och har ökat kraftigt i den senaste tidens opinionsmätningar.

Men efter detta blir det nog svårare att öppet vara Sverigedemokrat, tror Fredrik Pallin.

– Om Jimmie Åkesson backar vad gäller nolltoleransen så tappar han hela sin trovärdighet. Allt han har pratat om, om att partiet inte alls är rastister, försvinner i ett slag om han inte tar i med hårdhandskarna. Samtidigt vill han inte tappa Erik Almqvist, säger han och fortsätter:

– Det skulle visa att Jimmie Åkesson menar allvar om Erik Almqvist får gå.

Nu vet vi att Jimmie tog i med hårdhandskarna, något annat hade varit orimligt. Nu vänds blickarna mot Kent Ekeroth som också var med och bör rimligen ha ett ansvar för denna händelse. Jimmie kommer att få svårt att backa kring frågor om hans avgång med tanke på den hårda nolltollreanslinje partiet nu driver.

Det går inte att bara med en ny kommunikationsplan mot rasistuttalanden städa Sverigedemokraterna. Det räcker inte med en plan för att förändra en fundamental uppfattning i partiet. Det går helt enkelt inte att sminka upp liket.

PR-mässigt är detta en mardröm för ett parti som nyligen antagit en kommunikationsplan som syftar i att agera mer rumsrent och städa bort rasiststämpeln. Dagens krishantering sköttes efter förutsättningarna bra, men en stor skada är skedd och jag tror inte att historien är över än. Tyvärr är detta för långt i från valet så detta kommer sannolikt inte påverka valutgången 2014. Om inte detta är ett startskott för ett internt sönderfall á l Ny Demokrati, vill säga.