Välj en sida

Det här är den tredje och sista delen i min serie blogginlägg om hur man lyckas som egenföretagare. I mitt första inlägg skrev jag om hur du kommer igång. Jag skrev bland annat att det är mycket enklare om du har ett uppdrag att starta med, t ex att du omvandlar din nuvarande anställning till ett deltidsuppdrag. Jag skrev också om hur du riggar ditt nya företag och vikten av nätverk. Här hittar du del 1 i bloggserien.

I andra inlägget skrev jag en hel del tips om hur du får arbetet gjort, vilka verktyg du kan använda, hur du får en bra och inspirerande arbetsmiljö och om arbetsdisciplin – bland annat skrev jag om den fantastiska Pomodoro-metoden som kan få en arbetsvecka att gå från 40 till 16,7 timmar. Här hittar du andra delen.

I det sista avsnittet ska vi prata pengar, eller hur man gör för att tjäna dem.

Den första frågan du ska ställa dig – vad är din drivkraft med att köra eget? Är det friheten? Är det att jobba med flera typer av uppdrag (dvs få lite mer variation)? Är det för att du har eller vill bo utanför en stad och därmed måste jobba hemifrån? Eller är det för att du vill tjäna mer pengar?

Svaret på drivkraften är viktig för att bestämma hur och vilket jobb du ska lägga ner framöver. Är friheten överordnat allt annat så kommer det att styra vilka uppdrag du tar och därmed dina intäkter. Är pengar det viktigaste så kommer det också att påverka hur du jobbar. Det kanske finns bättre sätt att tjäna mycket pengar på än att driva eget? Du kanske ska sikta på en karriär på ett företag med hög löneutveckling, men då på bekostnad av frihet och lediga kvällar och helger?

När vi pratar tid kontra pengar hemma, brukar min fru klokt vända på resonemanget; hur mycket måste vi jobba för att tjäna de pengar vi behöver? Det är lätt hänt att man siktar på att tjäna så mycket pengar man kan, bara för att – inte för att man behöver. Vad är är värdet på frihet och tid?

När du rett ut ditt förhållande till tid och pengar gäller det ju trots allt att kunna dra in uppdrag och få bra betalt för det man gör. Se till att tro på dig själv och ta bra betalt för ditt arbete. Om du inte tror på dig själv kommer din kund heller inte göra det.

Vad har du för budget?
Jobba inte i blindo. Även om du bara har dig själv att ro över så är det viktigt att ha en budget. Gå igenom dina fasta och rörliga kostnader med din redovisningsbyrå så att du vet dina kostnader per månad. Sedan kan det vara en idé att sätta in intäktsbudget per månad så att du har något att jobba mot. När det gäller din egen lön, ta bara ut så mycket du behöver. Har du ett aktiebolag så är det fördelaktigt att behålla pengar i bolaget för sparande eller vinstutdelningar till lägre skatt än om du plockat ut lön.

Se till att ha en projektplan
För noggrann projektplan över dina projekt per månad över ditt bokföringsår. På så sätt har du koll på när intäkterna börja sina och förvarnar i god tid när du måste börja sälja in nya projekt. Ha även med potentiella uppdrag i projektplanen, då ser du också vad du har på gång och efter ett tag har du erfarenheten av att hur mycket sälj i pipeline som krävs för att det ska bli uppdrag (mer om sälj nedan). Om du har uppdrag som inte är fasta, utan mer på projektbasis eller per timme – sätt upp ett mål på hur mycket som är rimligt att fakturera kunden kommande månader. Genom att ha detta på pränt kommer du att jobba målmedvetet för att uppnå detta och på så sätt identifiera affärsmöjligheter att erbjuda kunden.

Våga ta betalt
Se till att ha en buffert i kassan så att du inte tvingas att sälja dig för billigt. Det är bättre att tacka nej till ett uppdrag som tar för mycket tid och ger för lite betalt och hellre satsa tiden på att hitta kunder som är beredda att betala för din kompetens. Saker och ting tar ofta mer tid än vad man tänkt sig, så det är viktigt att ta höjd för detta när du offererar ett uppdrag. Har du lång erfarenhet och hög kompetens för uppdraget så är alternativet att gå till en byrå nästan alltid dyrare för kunden. Sedan finns det såklart andra fördelar med att anlita en byrå, t ex en bredare projektgrupp, trygghet etc, men det kan ju du fixa via ditt nätverk om det skulle behövas 😉

Sälj, sälj och sälj!
Att sälja sin tid innebär att du hela tiden måste marknadsföra dig själv och ragga nya uppdrag. Visst, du kan ha tur att ha ett eller två större uppdrag som tar merparten av din tid under en längre period. Alla har inte den positionen och ett uppdrag kan ta slut – ha därför alltid säljhatten på dig. Jobbar du med det du brinner för så blir ju ditt engagemang (blogga, föreläsa vara aktiv i sociala medier) en naturlig säljkanal. Men räkna med att säljarbetet tar mer tid och kraft än vad du tror. Det är viktigt att tänka i långa säljcykler. De kontakter du tar i december kanske blir uppdrag till våren.

Räkna ut din konverteringsgrad
Jobba strukturerat med säljet och ha koll på hur många kontakter du måste ta för att få till ett möte och hur många möten du behöver ta för att få lämna offert och hur många offerter du måste skicka ut för att få ett uppdrag. Har du koll på den här matematiken så vet du vilken konverteringsgrad du har. Låter det konstigt? Tänk så här: Låt oss säga att du kontaktar 48 potentiella kunder under två månader. Dessa kontakter leder till 24 möten. Dessa möten leder till 12 offerter varav 4 blir uppdrag. Av 48 kontakter blir alltså 4 uppdrag, vilket leder till en konverteringsgrad om 8 procent.

Du kan också titta på vad uppdragen var värda. Säg att genomsnittsuppdraget ligger på 50 000 kronor. Då gav 48 kontakter uppdrag på 200 000. Varje kontakt du tog var alltså värd drygt 4 100 kronor – kan vara upplyftande info varje gång du lyfter luren – nu tjänar jag 4 100 kronor kan du tänka då – oavsett vad de svarar i andra änden. Jag har tidigare bloggat om försäljning och konverteringsgrad. Läs det inlägget här.

Ta betalt för värde
Även om du offererar projekt per timme är det viktigt att inte stirra dig blind på antalet timmar. Kommer du från byråvärlden är du sannolikt bekant med värdedebitering. Det är såklart lättare i stora projekt jämfört med om du blir inhyrd per timme för ett projekt. Men din erfarenhet har ett värde och det ska kosta. Ska du ta fram en plan åt en kund så kanske värdet på den är 50 timmar, det är vad vilken annan byrå eller konsult skulle offerera för uppdraget. Men du har gjort det här många gånger förut och kan göra planen på 25 timmar. Då tar du givetvis betalt för det värde du tillför och debiterar 50 timmar. Så här ska du även tänka när du jobbar på löpande timme eller om du har ett fast arvode för ett antal timmar i månaden. Tänk på vilket värde du skapar snarare än de timmar du lägger ner. För kunden spelar det ju egentligen ingen roll om det tar dig 2 eller 6 timmar att skriva ett pressmeddelande. Om kunden är nöjd med resultatet och beredd att betala för 6 timmar är det ju en bra affär för er bägge.

 

Det här var några tips om hur du ska ta betalt som egenföretagare. Nu har jag utgått mycket från min verklighet där jag säljer konsulttjänster. Jag vill gärna höra hur du du göra och vad som funkar för dig – kommentera gärna!