Dagens bloggpost vill jag ägna en av mina uppdragsgivare – Shoutly. En relativt ny tjänst och och företeelse som grundades av Henrik Wästlund (som för övrigt var kollega till mig när jag jobbade som informationschef på Spray).
Shoutly är en tjänst som hjälper producenter av digitalt innehåll att sälja sina produkter via personer med stor räckvidd i sina sociala kanaler. Det finns alltså två vinnare på den här tjänsten. Om du t ex älskar träning och skriver mycket om detta via en blogg, Facebook, Twitter eller Instagram och har många följare, är det en utmärkt kanal för någon som tagit fram en digital träningsguide att sälja via. Genom Shoutly lägger producenten upp sin vara och anger ett pris samt vad kick-backen blir för den som driver trafik till köpknappen. Du som bloggare kan sedan leta efter intressant innehåll på Shoutly. Då får en egen länk och ser vad varje produkt ger dig i pengar utifrån den försäljning du genererar. Sedan kan du tipsa om de digitala produkter du gillar i dina sociala nätverk och får då betalt för den försäljning du genererar.
Modellen har flera vinnare
Vinnarna är som sagt två i den här affärsmodellen; producenten av den digitala träningsguiden når ut till målgrupper hen aldrig skulle kunna göra och säljer på så sätt mera guider, och bloggaren som hittar ett relevant innehåll att marknadsföra på sin sajt/socialt nätverk och som dessutom genererar intäkter. Jämföra man med traditionell bannerannonsering pratar vi om hundralappar per såld produkt jämfört med enkronor som banners oftast ger.
Hur är det med trovärdigheten då?
Hur trovärdiga är då de som rekommenderar och länkar till de digitala produkter som säljs via Shoutly? Kommer vi att se folk som tipsar om produkter bara för att tjäna pengar? Troligen, men jag funderar på om det är ett problem egentligen, av två skäl. Den som skriver en ren säljtext om en viss produkt, gör i praktiken ingenting annorlunda än en etablerad e-handelsbutik som också har marginaler på det de säljer. På det sättet skapar Shoutly en ny marknad av sociala e-handlare, vilket är mycket intressant utveckling. Ungefär som produktplacering inom filmvärlden. Det andra, och starkaste skälet, till att det inte borde så i konflikt till trovärdighet är att det finns tre filter som borde fungera självreglerande. Det första filtret är sajtägaren, som äntligen fått makt att helt fritt välja ut produkter den känner att den kan stå bakom (till skillnad från irrelevanta annonser, som skulle vara alternativet), vilket borde borga för hög kvalitet. Det andra filtret sker när besökaren följer länken till produktens sida. Där får besökaren all information från själva skaparen, dvs pris, innehåll och förhoppningsvis kundrekommendationer, som i vilken butik som helst. Det tredje och viktigaste filtret är naturligtvis den potentiella köparen, för om besökare inte köper så blir det inga pengar till den ursprungliga marknadsföraren, och det skapar ett behov hos marknadsföraren att vara så relevant som möjligt.
Och om alternativet till produktrekommendationer är annonser från t.ex. Google Adsense så undrar jag om inte användaren i slutändan uppskattar relevanta tips och recensioner genom Shoutlys system, framför blinkande banners som ofta stör innehållet.
Varför kommer det här att lyckas?
För att vi ser en växande kategori passionerade människor som bygger stora räckvidder av följare, fans och läsare på sina sociala medier och bloggar när de skriver om de saker de är duktiga på och gillar. Dessa personer blir allt viktigare för företag och varumärken som vill nå sin publik. Men som bloggare vill man ju ha någonting för den trafik man driver till ett företag (förutom att det ska vara relevant i sammanhanget). Genom Shoutly kan man som bloggar i alla fall hitta en betalningsmodell som fungerar på digitalt innehåll.
App-marknaden fanns inte för 7 år sedan
En annan spännande tanke är att detta är helt ny mark, även om det redan finns en miljardmarknad för digitalt innehåll redan. Sedan Apple lanserade Iphonen har det sålts appar för 10 miljarder dollar. Det var en marknad som inte fanns för sju år sedan. Titta även på företag som Blocket i Sverige och eBay internationellt – stora företag som tjänar miljoner respektive miljarder på en marknad som skapats tack vare att människor annonserar och säljer varor på nätet.
Samma väg hoppas jag att Shoutly ska gå – hitta och definiera en miljardmarknad som ingen visste fanns men som faktiskt existerar när man gör tjänsten möjlig.
Har du en passion som du vill tjäna pengar på? Testa Shoutly här.
Här är även en film som förklarar mer om tjänsten: