Välj en sida

Twitter1

I det andra avsnittet av min kurs i sociala medier ska vi titta närmare på Twitter.

Twitter är ett fantastiskt verktyg för opinioinsbildning, PR och omvärldsbevakning. Genom att vara aktiv på Twitter når du som företagare både viktiga opinionsbildare, politiker och journalister. Dessutom är det en snabb och direkt kanal, vilket gör att du kan hålla dig uppdaterad kring vad som händer i de ämnen som du är intresserad av via de konton du väljer att följa.

Se till att registrera ett konto på Twitter redan idag. Det är enklare än vad du tror ;-). Sedan måste du prova dig fram för att bli varm i kläderna.

Här är några saker du kan göra för att komma igång:

  • Ladda upp en bild och skriv en kort text om dig på profilsidan.
  • Börja följa personer du känner, företag i din bransch, politiker du vill veta mer om, kända personer som är intressanta och medier som bevakar det du vill hänga med i.
  • Prova att interagera med de du följer genom att retweeta eller svara på deras inlägg.
  • Skriv egna inlägg och dela artiklar du tycker är intressanta.

Ganska snabbt kommer du att inse att det pratas om en hel del termer som är nya för dig. Här är därför några Twitter-ord du måste kunna:

Två av historiens mest retweetade inlägg.

Två av historiens mest retweetade inlägg.

RT – Retweet
RT står för Retweet. Det kan närmast beskrivas som en vidarebefordring av en tweet. Om du “RT:ar” en tweet som någon annan skrivit skickar du alltså vidare den tweeten så att alla som följer dig som då också får en möjlighet att se den.

Picture-4-23-2015 (1)
DM – Direct Message
DM står för Direct Message och är ett privat direktmeddelande från dig till en annan twittrare som bara ni ser. Du kan bara direktmeddela twittrare som du följer, och som följer dig tillbaka.

 

Twitter-mlinson-Public-Reply
Reply
Betyder även svar på Twitter. När du klickar på “reply” på ett twitterinlägg så kommer en ny tweet som är adresserad till den användare du svarar. Din svarstweet är publik och kommer att synas i ditt publika flöde. Andra twittrare som följer både dig och den du svarar kommer att se ditt svar i sitt följarflöde.

notification
Mentions, Notifications
Ditt svar kommer att hamna i ett speciellt flöde med alla “mentions” hos användaren som du svarar. Ett mention är alltså det mottagaren får när någon svarat eller nämnt personen i en tweet. Notifications innehåller också alla mentions, men där ser du också om någon följt dig, RTat eller favoriserat (stjärnmärkt) någon av dina tweets.

Det räcker alltså med att du nämner den du vill uppmärksamma i din tweet med @användarnamn för att tweeten ska hamna under den personens mentions.

Screen-Shot-2015-05-19-at-9.12.10-AM
Vad är en ping?
När man skriver något i en tweet som man vill att en specifik person ska uppmärksamma kan man alltså lägga till @användarnamn, det brukar kallas att man “pingar” personen. Du kan t ex skriva “ping @användarnamn” om du vill uppmärksamma denne person i ditt inlägg.

 

A8ruNFuCQAAPmMh
Favorite
Att stjärnmärka en tweet kan också jämföras med att “gilla” det någon skrivit. Den som fått en tweet favoritmarkerad får en notis om att den blivit stjärnmärkt och av vem.

Det är också ett sätt att bokmärka ett inlägg. Du hittar alla stjärnmärkta tweets under fliken “favorites” på din profilsida.

what-the-hashtag
#hashtag
Hashtagen är ett sätt att ämnesbestämma ett inlägg. Genom att sätta # före ett ord, vilket som helst, så skapas det en länk till ett flöde med uppdateringar som alla har det gemensamt att de innehåller samma #hashtag. Följ t ex mycket av det som skrivs om politik genom att söka på #svepol eller är du intresserad fotboll är #Twittboll bra att följa eller gillar du melodifestivalen är #mellfest en given hashtag.

#men #överanvänd #inte #hashtags #det #blir #olidligt #att #läsa

Prova dig fram och du ska se att du snart får snurr på ditt Twittrande. Några blogginlägg  längre fram kommer jag att ge tips på hur du ska få fler följare.

Det här var del två av 11 i min sociala medier-kurs. Nästa inlägg kommer att handla om Instagram, och vill du veta när det kommer kan du ju följa mig på… ja just, Twitter!
Vi ses!