Välj en sida

Olle Lidbom,Foto: Annika af Klercker
Olle Lidbom är medieanalytiker samt vd på webbyrån Oxys
Få är så insatta insatta i hur mediekartan ser ut och hur den kommer att ritas om som Olle Lidbom. Vid sidan om vd-jobbet för webbyrån Oxys driver han bloggen Vassa Eggen och nyhetsbrevet Analybrevet och är ofta expert på medier – i medier. Här är Olles spaningar om medieåret 2015:

Vad präglade medieåret 2015?
Valet och framförallt SD. Det sociala redaktörsskapet och tillväxten av viral distribution. Mobiltelefonens stora trafikgenombrott för poddar, webb-tv och nyhetssajter. Konsolidering och sparpaket.

Vilka tre trender ser du inom media 2015?
1. Programmatics på annonsmarknaden, där annonsörer och publicister möts i en datadriven, digital mäklarmiljö. Tror att uppemot 50% av all bannerannonsering lär vara programmatics nästa år.

2. Tv-krisen. Samma kris som dagstidningarna inledde 2008 kommer nästa år till tv. Tittarna kommer fly tablålagd tv och traditionella tv-kanaler, och annonsörerna kommer fly tillsamman med dem.

3. Fler internationella aktörer. HBO, Netflix och Fox har redan gått in i Sverige, Viacom är på väg och många mediehus som Vice, Business Insider och Huffington Post uppvaktar svenska annonsörer. Lägg till det bokbranschens stora, skakiga väntan på Amazons inträde i Sverige (varför dröjer det?!). Nästa år kommer mediekartan ritas om – och med den behovet av en ny, uppdaterad mediepolitik.

Följ Olle:
Signa upp för en prenumeration av Analysbrevet
Följ Olles blogg: www.vassaeggen.se
Följ Olle på Twitter: twitter.com/vassaeggen
Häng även på hans nya FB-sida