Välj en sida


Idag kom beskedet – Microsoft skrotar Nokiavarumärket på mobiltelefoner och använder istället varumärket Lumia. Nokiamobilen är alltså död. Den finns inte längre bland oss och du har säkert som jag, många minnen av Nokia, även om du inte saknar mobilen nu. Anledningen till att vi inte saknar Nokia är att vi numera använder iPhone eller Samsung sedan 5-7 år tillbaka. Det är just därför Nokia inte finns med oss längre – de såg inte de nya operativsystemen iOS och Android komma. De kunde inte möta den nya smartphone-marknaden med ett liknande operativystem. I ett klassiskt memo döpt till ”Burning platform” liknar Nokias vd Stephen Elops situationen där bolaget står på en brinnande plattform och bara har att hoppa i det kalla vattnet som alternativ. Med detta menas att de valt att utveckla ett operativsystem som ingen vill ha och att ”elden” från iOS och Android bränner Nokia.

Nokias agerande är ett exempel av många där företag inte varit tillräckligt snabba i digitaliseringen. Man har inte hängt med i utvecklingen (som allt som oftast går väldigt, väldigt fort) och man har inte kunnat ställa om tillräckligt snabbt utifrån kundens behov. Detta pratade jag lite om när jag föreläste hos Retriver (gör så igen 14 november)  – läs min bloggpost om detta här.

Att Nokia försvinner får mig ändå att tänka lite nostalgiskt på alla Nokias jag haft genom åren. Här är några av dem:

 


Min första Nokia var en 2110 – den första med lite avancerad meny och med spelet Snake!


Sedan kom den coolaste telefonen – Nokia 8110 som hade en viktig roll i filmen Matrix. Denna kallades även bananluren efter sin bananliknande böjning. Låg riktigt skönt i bakfickan.

 


Några år senare hade jag en riktig trotjänare som fungerade i alla lägen och med bra batteritid – 3310:an. Ful men funktionell.

En av mina favoriter var Nokia 8210 – liten som attan men ändå lättanvänd. Den här gick varm när jag jobbade som informationschef på Spray i början av 2000-talet.

 


En lite mer udda telefon var Nokia 3650 med en helt ny rund design för tangentbordet. Den här blev aldrig någon hit…

 


En annan udda modell var Nokia N-Gage – Nokias försök att slå sig in i spelbranschen med en mobil/spelkonsol. Var faktiskt med och lanserade den i norden. Även om det gick bra blev det ingen försäljningssuccé och satsningen skrotades efter några år.

 

Den absolut bästa Nokian jag haft är Nokia E61. Stor som ett smörgåsunderlägg men ett fantastiskt tangentbord. En riktig mailmaskin. Den saknar jag fortfarande!

Tidningen Mobil har en odyssé över historiska modeller från Nokia.

Vilka Nokiaminnen har du? Kommentera gärna!