Välj en sida

wordcloud-679949_1280

Även om du inte använder sociala medier varje dag för dialog och även om du inte har tid att vara aktiv i sociala medier så är omvärldsbevakning ett riktigt god anledning för att koppla upp dig. Med några enkla medel kan du vara uppdaterad kring det senaste för både privata och arbetsrelaterade intressen.

För min egen del är Twitter min primära nyhetskälla. Det är där jag hittar “breaking news” men även nischade nyheter i de ämnen jag är intresserad av (alltifrån nöje till kundrelaterade ämnen).

twitter-news.png
Använd Twitter för din omvärldsbevakning:

  • Följ konton som levererar relevanta nyheter för dig (branschmediet, branschgurun, konkurrenterna, kollegan, fotbollsklubben, kändisen, etc)
  • Skapa en lista på konton i ett ämne du vill ha koll på, då behöver du inte följa dem i ditt flöde (googla: skapa listor twitter)
  • Följ intressanta #hashtags, t ex #svpol, #xx, #budget2015
  • Andvänd TweetDeck på din dator, då kan du hålla koll på sökord, listor, ett urval av personer i en och samma vy.

Men det finns mer verktyg än Twitter. Här är några fler tips kring omvärldsbevakning:

  • Listor funkar även på Facebook, vilket gör att du kan hitta det som är aktuellt just nu i ett ämne (googla: skapa lista på facebook)
  • Skapa en Google Alert kring de ord du vill bevaka, så får du ett mail när ditt ord dyker upp på nyhetssajter och bloggar
  • Gå in på t ex MyNewsdesk och prenumerera på nyheter i din bransch så får du koll på vad konkurrenterna gör
  • Överkurs: Är det sajter/blogger du besöker ofta? Skapa ett konto på feedly.com så har du koll på allt nytt via en app i telefonen.

Lägg 3 timmar på att sätta upp detta och en vecka i månaden på att uppdatera och justera dina sökmetoder och jag lovar att du kommer att framstå som smartast i fikarummet samtidigt som chefen eller kunden ständigt imponeras att alltid har koll.

I nästa avsnitt ska vi titta på affärsnyttan med sociala medier.

Läs gärna mina tidigare avsnitt i sociala medierskolan:

1) Introduktion – välj rätt kanal
2) Så här fungerar Twitter
3) Så här fungerar Instagram
4) Så här startar du en blogg
5) Så här får du fler följare på Twitter
6) Så här får du fler följare till din blogg
7) Så här får du mer tid över till sociala medier