Välj en sida

wikingssin

Spelbolaget Paf avslutar nu ett annorlunda projekt – Experiment Ensam. I en serie filmer har Markoolio testat att göra ett antal aktiviteter ensam. Sannolikt för att manifestera att det är roligare att spela kasinospel på nätet med vänner än att spela själv. Här beskrivs projektet i i SvD TV.

Grand Finale i projektet var när Fredrik Wikingsson fick se en konsert med idolen Bob Dylan – helt själv. Något som bl a uppmärksammades av tidningen The Rolling Stone.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det här projektet. Visst är det lite småkul att se Markoolio på krogkväll själv, sjunga karaoke ensam och sitta som enda publik på en stand-up-show. Vi fattar budskapet – det är roligt att göra saker ihop, sannolikt även att spela spel på Paf.com också (jag vet i och för sig inte, jag tycker att allt som har med spelindustrin är sjukt osexigt). Hela projektet och dess fem första filmer bäddar alltså för att ensam är trist. Det är är en smart förpackad kampanj med bra innehåll.

Men så kommer den stora PR-kanonen. Paf har fixat en ensamspelning med legenden Bob Dylan. Sveriges största fans, Fredrik Wikingsson, är den som ska få äran att se på. När detta presenteras låter detta för otroligt för att vara sant. Till och med Fredrik Wikingsson uttalar sig att han inte tror på detta förrän han hör Bob dra sitt första ackord.  PR-succén är total och till och med The Rolling Stone och The Guardian uppmärksammar konserten.

Här haltar projektet. Jag har förvisso inte inte sett mer än trailern för konserten. Men av allt att döma och den publicitet och allt snack kring Dylan-konserten, så hyllas Paf för att man lyckades skapa en ensamkonsert – helt i kontrast med hela projektet som vill utforska om det är roligare att uppleva saker själv. Alla fem tidigare filmer har konstaterat att det är inte roligare att vara själv, men i sista filmen blir det faktum ATT Dylan spelar för en åskådare större än frågan om det är roligare eller inte att uppleva saker själv. Innehållet i den sista filmen är briljant, men det är för PR-smart, givet den kampanj det är en del av.

Men det kanske inte spelar någon roll. Den uppmärksamhet Paf fick i samband med Dylan-giget var så stort att det i sig var värt investeringen för hela satsningen.

Här är trailern för det avslutande experimentet – Dylan-konserten:

https://www.youtube.com/watch?v=pB09oB5Yle0