Välj en sida

Det är äntligen ljust ute nu och värmen börjar komma och vi lever upp som människor. Vi lämnar en mörk och kall årstid bakom oss, men mörkret är inte enbart av ondo – mörkret och kylan är vår vän som håller vår innovationskraft uppe. Det fick jag erfara när jag hade förmånen att hänga i värmen i Sydney under en månad i julas.

Australien och Sydney känns ju som stället som definierar livskvalitet. Klimatet är fantastiskt, människorna är sköna, landet är relativt rikt och kulturen känns modern. Ändå, när jag träffade personer inom PR-branschen, verkade det som att det fanns ett misstroende kring landets innovationskraft. Flera vittnande om behovet av att rekrytera seniora och innovativa medarbetare, gärna från Europa. Min första känsla var att Aussies är ju sköna dudes hela gänget så det borde ju finnas hur mycket kreativitet som helst.

Men så läste jag den australiensiska affärstidningen Business Review och en artikel där de listade årets mest innovativa företag i Australien.

Efter att ha läst listan kunde jag konstatera; visst var det bra företag det där och visst hade de gjort innovativa grejer, men det var ju inte så att man trillade av stolen. Hade vi gjort motsvarande lista i Sverige, hade en småstad i Mellansverige kunna placera minst fem företag på den Australiensiska listan.

e6b9270a1909333ad192a7d6560cdc91

Här är länk till artikeln, klicka på respektive företag för att läsa om varför de placerade sig på listan.

Vad beror det här på då?

När jag pratar med både Aussies och svenskar nere i Sydney är vädret boven i dramat. Klimatet gör att man hellre hänger på stranden efter jobbet sedan går och lägger sig tidigt för att motionera/surfa tidigt på morgonen innan jobbet. Australiensare sitter inte hemma framför datorn på samma sätt som svensken (generellt är uppkopplingen mycket sämre än i Sverige).

[blockquote source=”James Wright, VD Red Agency”]Aussie-livet är skönt, men grund, man har det bra på helgen, men gör inte mycket mer än att hänga på stranden och grillar. Så gör man vecka efter vecka, berättar en byrå-VD som flyttat till Sydney från London.[/blockquote]

Man har helt enkelt inte tid att varken konsumera nya digitala tjänster eller komma på dem.

I Sverige däremot, här är det mörkt och kallt halva året vilket gör att vi sitter hemma och klurar på nya idéer, bygger tjänster och framförallt konsumerar en hel del nya tjänster. Detta skapar både en ny marknad och efterfrågan. Vi svenskar har ett helt annat intresse och perception när det kommer till ny teknik, medan Australiensare (grovt generaliserat) hellre hänger på stranden och diskuterar den senaste fenan på sin surfbräda.

Låt oss omfamna våren, sommaren, ljuset och värmen – det är vi förtjänta av efter ett halvår i vår mörka, kalla men innovativa gruva.