Välj en sida

För en tid sedan startade bloggaren/kommunikationsrådgivaren Fredrik Wass (tillika initiativtagare av Blogg100), journalisten Thomas Frostberg och nätforskaren Marcin de Kaminski i samarbete med Rättviseförmedlingen uppropet #tackanej. De var helt enkelt trötta på sitta i expertpaneler med bara manliga panelister, så de startade #tackanej – en rörelse för mångfald där men helt enkelt tackar nej till att vara delaktiga i paneler som bara består av män. Så här beskriver de själva sitt upprop:

 

[blockquote source=”Name of the source”]

Det är dags för förändring. Det är dags att tvinga arrangörer och bokare att se till kompetens istället för kön. Idag måste din stjärna ofta lysa extra starkt om du ska få en plats på scen som kvinna, medan män tillåts vara halvduktiga hela vägen till banken.

Kompetensen finns hos både män och kvinnor, därför säger vi nej till helmanliga paneler och jurygrupper. De är helt enkelt inte bra nog. #TackaNEJ är ett upprop för oss som har tröttnat på helmanliga sammanhang och vill göra något åt det. Självklart kan taggen #TackaNEJ utvidgas till att omfatta fler aspekter av underrepresentation, det är du som bestämmer hur långt du är beredd att gå för att alla ska få samma möjligheter.

Vi som står bakom uppropet blir regelbundet inbjudna att delta i eller moderera paneldebatter och att sitta med i olika jurygrupper. Men oavsett om du är debattör, arrangör eller engagerad på andra sätt har vi tillsammans möjlighet att påverka vilka som får plats på scenen under svenska paneldebatter, konferenser och seminarium.[/blockquote]

 

Initiativet har väckt stor entusiasm och uppmärksamhet, men igår kom support med stort S. Bill Gates fru, Melinda Gates twittrade detta:

BjUXoGrIEAAJBVZ

Med tanke på hennes dryga 440 000 följare, antar jag att #tacknej nu kommer få lite extra skjuts ut i världen.

Grattis till uppmärksamheten!