Välj en sida

social-media-chalk-board-hand-353x179

Välkommen till en kurs i sociala medier!

Under 11 blogginlägg kommer jag inspirera, ge tips och idéer kring hur du som företagare kan använda sociala medier för opinionsbildning, omvärldsbevakning, internkommunikation, rekryteringsverktyg, säljkanal, kundrelationer, PR-verktyg och marknadsplats. Min förhoppning är att du efter dessa inlägg ska ha hittat de kanaler som passar dig och ditt företag eller organisation samt att du identifierat affärsnyttan i att använda sociala medier.

Den här serien blogginlägg gör jag för dig som inte är någon expert på sociala medier, men du är intresserad av att komma vidare med ditt eller ditt företags närvara i sociala medier. Du är medveten om att sättet vi kommunicerar idag har förädrats mycket och det gäller att hänga med och framtidssäkra kommunikationen. Du kanske också har en utmaning med att många i ledande position i din organisation INTE är aktiv i sociala medier och ser därmed inte nyttan. Om det är så, har du kommit rätt, då är den här bloggserien för dig!

Så, var börjar man då, om man inte varit aktiv i sociala medier tidigare och känner att det här verkar vara ett oöverstigligt berg? Ta det lugnt och andas djupt – det här är inte så svårt som du kanske tror. Du behöver inte göra allt på en gång. Ta några steg i taget. Börja med att titta på vilka kanaler som passar dig och fundera på hur du kan använda dem. Varje socialt media har sina egenskaper och passar därmed bäst för lite olika saker.

Här är en sammanställning av respektive kanal:

Bookmarks_48x48x32
Hemsidan är navet i din kommunikation – här samlar du allt om företaget och länkar vidare till de sociala kanaler du använder.

Blogger_48x48x32
Bloggen använder du för reflektion och ger en mer personlig bild av personerna bakom företaget. Här kan du gå på djupet i de frågor som engagera dig och bjuda på kunskap och ge en inblick bakom kulisserna på företaget.

Facebook_48x48x32
Facebook är den kanal som oftast ligger närmast dina målgrupper. Närhet är nyckelordet och Facebook passar bra för korta och snabba nyhetsuppdateringar, erbjudanden och dialog med dina målgrupper. Bjud in till diskussion, bjud in att testa nya produkter och ge följarna möjlighet att engagera sig i företaget.

Twitter1_48x48x32
Twitter är den viktigaste kanalen för opinion och debatt. I många fall är det en viktig kanal till politiker och journalister. Via Twitter kan du nå ut till viktiga målgrupper snabbt med både kommentarer, länkar till intressanta artiklar eller rena nyheter kring ditt företag. Twitter passar bra för att mingla och nätverka digitalt med både politiker och journalister.

Instagram_48x48x32
Instagram är bra om du vill förmedla känsla via bilder. Instagram kan du använda för att bygga varumärke och visa upp människorna bakom företaget.

LinkedIn_48x48x32
LinkedIn är ett viktigt affärsnätverk för dig och dina medarbetare. Genom att vara aktiv på LinkedIn och ha en uppdaterad profil (både för dig och företaget) kan du attrahera både nya kunder och medarbetare.

YouTube1_48x48x32
YouTube är världens näst största sökmotor. Har du något filmrelaterat material i din verksamhet är detta den rätta platsen för det materialet. Gör du reklamfilmer är det att kasta pengarna i sjön om du inte dessutom lägger upp dem på YouTube.

Så, framför dig ligger oändliga möjligheter att skapa affärsnytta, relationer, hitta medarbetare, driva opinion, skapa relationer eller vad nu din utmaning är.

Din första uppgift i den här kursen är att gå igenom din verksamhet och dina målgrupper och fundera på vilka sociala medier som passar dig bäst.

Fundera på följande:

  • Vilka är dina viktigaste målgrupper och vilka kanaler finns de i?
  • Vad i din verksamhet passar bäst för sociala medier? Opinionsbildning via Twitter? Kundrelation via Facebook eller ska du bjuda på kunskap via en blogg?
  • Vilken kanal behärskar du bäst och blir därmed enklast att börja med att utveckla?
  • Har du medarbetare som kan hjälpa dig med några kanaler?

Det här var första av 11 blogginlägg. I nästa inlägg ska vi lära oss mer om Twitter.

Vill du veta när nästa inlägg publiceras? Följ mig på Twitter.

Läs fler inlägg i min kurs:
2) Så här fungerar Twitter
3) Så här fungerar Instagram