Välj en sida

I kölvattnet av TV4:s nedläggning av lokaltv-stationerna har det kommit många intressanta analyser av mediemarknaden. En väldigt intressant sådan stor Mikael Zachrisson (tidigare Veckans Affärer och Internetworld, numera på Ziggy Createive Colony). I ett inlägg skriver han bland annat:

[blockquote source=”Mikael Zachrisson på bloggen Ziggy says”]

TV helt ålderssegmenterat
Lika ålderssegmenterat är tablå-tv. Jag tittade av en slump på demografin på de som tittar på de populäraste tv-programmen på MMS statistiktjänst.

Det är skrämmande läsning; det är nästan enbart åldersgruppen 60+ som tittar på de största programmen. Det är övervikt bland 60+-are för de första 22 programmen på topplistan, en godtycklig dag (torsdag) i veckan som gått. Först på 23:e plats kommer Berg & Meltzer i Amerika, som når fler yngre. Bland yngre har playtjänster och streaming på webben helt tagit över tittandet.[/blockquote]

Läs hela inlägget här.

Även Olle Lidbom skriver intressant i sitt analysbrev Vassa Eggen:

[blockquote source=”Olle Lidbom, Analysbrevet 14/4″]

* Samtidigt kommer skakande siffror från Mediebyråbarometern, som mäter de annonsinvesteringar som förmedlas av mediebyråer. I mars minskade annonseringen i magasin med 15%, jämfört med mars 2013. Även dagstidningar (-15%) och kvällstidningar (-31%) tappar medan lokaltidningarna ökar med 5%. TV står för en imponerande ökning med 36% och drar in nästan tre gånger gånger så mycket annonspengar som tvåan, internet.
* Samma mätning visar att internet för första gången är större än lokaltidningar, kvällstidningar och dagstidningar tillsammans. Internet (exklusive sökannonsering) tar 240,7 miljoner kronor i mars medan de tre tidningskategorierna drog in 226,5 miljoner kronor.

[/blockquote]

Medieutvecklingen går onekligen  snabbt fram nu. Ett talande exempel var i ett samtal med en god vän igår:
– För bara några år sedan satt jag och kollade på barnTV med barnen i soffan. Nu kollar de nästan aldrig på TV, utan ser allt på Play, när de vill. För mig spelar det längre ingen roll vad det är på TV en fredagkväll, bara vi sitter hela familjen tillsammans i soffan med mys och chips. Det händer så sällan numera.