Välj en sida

a_3x-horizontal

Är Instagram ett bra verktyg för kriskommunikation? Ja visst är det det!  Åtminstone om man får tro en artikel på NYMag.com som tar upp ett par case där Instagram har varit ett bra verktyg för att hantera en mediala kriser. Artikeln tar upp Beyonce som ett exempel som hade en kris efter ett bråk med hennes syster och man – något som löstes via en offentlig dialog på Instagram. Ett annat exempel var Jill Abrahamson som kickades som chefredaktör för The New York Times. I kölvattnet av avsättningen och som svar på den kritik som publicerats kring henne, lade Abramsons dotter ut följande på Instagram:

nytimes

Jag ser tre skäl till varför Instagram har blivit ett kraftfull PR-verktyg:

1. Det är omedelbart
. Det finns ingen anledning att vänta på att media ska berätta din historia om du använder Instagram. Du berättar det själv lika snabbt som det tar att klicka på publicera.

2. Det är direkt. Med Instagram, är du direktansluten till de människor som vill lyssna på/se ditt budskap, och de kommer att sprida det åt dig (om det är värt att dela, vill säga).

3. Bilder kan berätta en historia som ord inte kan. Bilden av Jill Abramson boxning-pose är utan tvekan mer tydlig än vad ett välskrivet, överpositivt uttalande någonsin skulle kunna förmedla. Bilder har mycket mer varaktig effekt.

Som med alla verktyg, bör det vara en av många i din verktygslåda. Att anpassa budskapet utifrån den kanal du användare är en förmåga som blir alltmer viktig för oss kommunikatörer.

Har du sett andra exempel på hur Instagram används som ett PR-verktyg och i kriskommunikation? Kommentera gärna!