Välj en sida

Bakgrunden till att jag startade bloggserien Hur jobbar DU? var att jag blev oerhört inspirerad av boken Remote, som jag bloggat om här. Den vände upp och ner på definitionen av arbete och behovet av kontor. Eftersom numera är min egen och jobbar hemifrån större delen av min arbetstid, så har begreppet arbete förändrats en hel del för mig.

Det har varit inspirerande att att höra hur andra ser på sitt jobb – oavsett om de är en del av en större organisation eller är mer fria konsulter som jag.

För att avsluta den här serien och gör den rättvis så är det på sin plats att jag också svarar på frågorna – så här kommer mina svar:

Under en arbetsvecka – hur fördelar du din arbetstid på olika platser och vilka är dessa platser (t ex ditt skrivbord, kafé, hemma etc)?
Min arbetsvecka styrs av om jag reser eller inte. Är det en hemmavecka ägnas den till största delen på mitt hemmakontor. När jag är hemma jobbar jag mest hemma, men exakt VAR kan variera mellan kontor, soffan eller altanen. Jobbar jag hemma ser jag gärna till att avbryta med en tur till gymmet och det kan vara alltifrån på morgonen, lunchen eller på eftermiddagen. Arbetsflow och telefonmöten får styra när det blir

Om jag reser, däremot är jag sannolikt i Stockholm (oftast över natten) eller i Malmö över dagen. Då jobbar jag mycket på tåg – älskar det. Man sitter skönt och har 4 timmars (om jag åker till Sthlm) koncentrerat jobb framför sig. Är jag i Stockholm har jag oftast väldigt många möten, så det kan bli ett litet arbetspass på ett café eller min på nya favorit – Scandic Grand Centrals stora lobby.

Vilket är ditt främsta arbetsverktyg idag?
Helt klart min Mac Book Air. Superlätt och smidig dator med en hel dags batterikapacitet. Startar på ett par sekunder och pålitlig till tusen. Den har jag med mig överallt.

När du verkligen behöver få någonting gjort – var jobbar du då?
På dagtid på mitt hemmakontor eller kvällstid i en av våra schäslonger i ”musikrummet” (fördelen med att bo i småstad är absurt stora boendeytor med vansinnigt många rum, därför har vi ett ”musikrum”).

Om du ser på hur du jobbar idag jämfört med fem år sedan – vad är den största skillnaden?
För fem år sedan hade min PR-byrå Mahir gått ihop med Springtime och vi gick från en handfull medarbetare till Springtimes stora kontor med 60 kollegor och full markservice med mötesfika, luncher all all tänkbar support man kan tänka sig. Då var livet mycket på kontoret och även om man kunde så jobbade jag inte hemma då. Idag är det tvärtom, min bas är hemmajobb och ibland är jag ute på ”kontor” i form av samarbetspartners eller kunder. Så den största skillnaden är att jag gör mitt jobb där jag är – hemma, på resa eller i möten med kund

Hur definierar du din arbetstid? Jobbar du 9-5 på kontoret eller jobbar du andra tider – vilka då i så fall?
När jag gick från att vara anställd till egen konsult kämpade jag en hel del med mig själv kring vad mina arbetstider egentligen var. Är det när jag förväntas jobba eller är det när jag jobbar och skapar värde för de kunder jag har? Övergången har inte varit helt lätt. Många gånger har jag kommit på mig själv att sitta vid mitt skrivbord utan att få något gjort bara för att jag ”ska” jobba, klockan är ju 9-17. Men sakta och säkert har jag vridit om min tid till att jobba när jag behöver, dvs vad ska jag göra de kommande dagarna? Vad har jag för deadlines? När måste jag träffa/prata med kunder. Det har styrt en del av min tid. Resten styrs av när jag får mest gjort och har arbetsflow. Jag har gått från att räkna timmar till att hellre se på när/hur jag kan skapa värde för mina kunder. Ibland tar det 10 timmar på en vecka och ibland 60 timmar.

Har du några bra tips på appar, webbtjänster eller andra smarta verktyg som du använder i ditt arbete?
Alla anteckningar jag gör mesta delen av texter jag skriver gör jag i Evernote. Allt är hela tiden synkat mot molnet och jag kommer åt texterna via alla mina enheter och webben.

Alla mina dokument och mappar ligger i Dropbox – också det synkat mot molnet. I många kundeprojket ser jag till att dela mappar med mina kunder.

Ännu bättre än att spara wordfiler i Dropbox är att skriva dokument i Google Docs tillsammans med kunderna. Då kan vi vara inne i samma dokument samtidigt och vi slipper skicka filer fram och tillbaka och göra ”track changes”. Att jobba tillsammans i Google Docs sparar oerhört mycket tid och är supereffektivt. Wordfiler borde egentligen vara förbjudna på arbetsplatser, det skar så mycket merarbete när man ska samarbeta och ta fram en text som flera ska in och tycka till om.

Jag har testat många olika to-do-listor. Just nu använder jag Wunderlist, men det kommer säkerligen ändras snart igen.

Jag jobbar gärna i projekttjänster som Asana eller Basecamp med kunder, men har märkt att om inte de redan använder dessa tjänster är uppförbacken för brant att få dem till detta, så då är det lättare med Google Docs eller Dropbox.

När det gäller e-post har jag börjat annamma en teknik jag bloggade om för en tid sedan. När något i inkorgen är hanterat sparar jag mailet i kundmappen. Utöver det har jag en mapp som heter Att besvara IDAG och en som heter Att besvara i VECKAN. Detta gör att jag kan rensa bort mailen och komma ner på noll, minst en gång i veckan. Skönt!

Eftersom jag hela tiden jobbar med Evernote, Google Docs och Dropbox kommer jag åt alla dokument via mobilen. Så är jag på gymmet, är ute och går eller på annat sätt inte är vid datorn, kommer jag alltid åt allt vid behov via mobilen.

Vilken roll kommer kontoret att ha om fem år?
För min egen del så har kontoret ingen betydelse alls. Men alla jobbar ju inte som egenföretagare 😉
Generellt tror jag att kontoret blir mer av en mötesplats som man dockar in på ett par gånger i veckan. Sedan jobbar man där man får mest gjort och får mest stimulans. Om det är på kontoret, hemma eller på ett kafé skiljer sig åt från person till person.