Välj en sida

Ett av de skönaste kontoren jag varit på är hos Dolores Creative Kingdom. Jag var på möte med min kund Hampus Wickström på Sunfleet som var där och gästjobbade lite. Jag förstår att han gärna hänger hos Dolores. En charmig lokal som liknar en 50-talslägenhet i markplan i de skönaste kvarteren på Söder (Duvnäsgatan).

Där satt Kenneth Grönwall, AD och Creative Director på byrån och mysjobbade i favoritfåtöljen med en skön jazzlista spelandes från den uppkopplade iPaden. Kenneth deklarerade att han är en skrivbordshatare och jag insåg direkt att han måste vara med i min intervjuserie här på bloggen.

 

1ffb2eb8d97711e2829f22000ae9027d_7

 

Hej Kenneth – under en arbetsvecka – hur fördelar du din arbetstid på olika platser och vilka är dessa platser (t ex ditt skrivbord, kafé, hemma etc)?
Uppskattningsvis skulle jag säga att jag jobbar ungefär så här; en dag hemifrån, tre dagar på kontoret samt en dag på café och/eller hos kompis/annat kontor. Generellt sett har vi på Dolores valt att inreda vårt kontor mer som ett hem än som ett traditionellt kontor. Vi sitter hellre i fåtölj, soffa eller med penna och papper vid köksbordet än i hemska ergonomiska skrivbordstolar hela dagar. På så sätt varierar plats och ställning titt som tätt vilket ha lätt till gladare nacke, rygg och axlar.

Vilket är ditt främsta arbetsverktyg idag?
Min hjärna :), det är ju trots allt någonstans där som alla mina idéer föds, men jag vill också få in min omgivning och allt som inspirerar mig i verktygslådan. Annars är ju datorn utan tvekan mitt ultimata verktyg och även min iPhone och i vissa fall även iPad. Utöver detta vill jag ändå slå ett slag för hederligt vanligt papper, och penna. Analogt skissande for the win.

När du verkligen behöver få någonting gjort – var jobbar du då?
Det är lite beroende på projekt, men vanligtvis sker det på vårt kontor tillsammans med passande musik. Utan musik står min hjärna still. Jag har till och med svårt att sitta på möte utan musik faktiskt. Väl på kontoret försöker jag variera plats och spatserar gärna runt så att få igång hjärnan lite extra. Allt från favoritfåtöljen till liggandes i gröna soffan. Aldrig vid ett skrivbord. Jag valde bort det för cirka två år sedan, det tillsammans med mus och extern skärm. Skulle jag fastna ordentligt i något så brukar en långpromenad vara den bästa medicinen.

Om du ser på hur du jobbar idag jämfört med fem år sedan – vad är den största skillnaden?
Jag har drivit eget i över 15 år nu så jag har alltid kunnat bestämma själv, både arbetstider, arbetsplats och arbetssätt. Men, sedan vi startade Dolores har vi verkligen sett över vårt sätt att jobba. Vi försöker ha promenadmöten, byta miljö (både inom kontorets gränser och mer geografiskt). För fem år sedan satt jag dock fortfarande fast med extern skärm och satt på tok för mycket vid skrivbordet. Att sitta på samma stol, vid samma skrivbord hela dagarna är inte alls bra för kreativiteten. Inte för mig i alla fall.

Hur definierar du din arbetstid? Jobbar du 9-5 på kontoret eller jobbar du andra tider – vilka då i så fall?
I och med barn och sambo försöker jag jobba under kontorstid av praktiska skäl men trivs egentligen bäst att ha det relativt fritt. Jag är mest kreativ på kvällstid och älskar då såna stunder krävs och sitter gärna och öser natten lång om andan faller på. Givetvis hjärnskissar jag både på idéer och design även när jag inte är på kontoret och det är ju oftast då som jag får de bästa idéerna, dvs när jag inte har bestämt mig för att jobba så att säga.

Har du några bra tips på appar, webbtjänster eller andra smarta verktyg som du använder i ditt arbete?
Inspiration och omvärldsbevakning är ju en stor del av min vardag och allt material jag inspireras av samlar jag ihop och taggar på min Tumblr-blogg (kentson.se). Den använder jag ofta för att just hämta inspiration. Annars är det inte så mycket mer än appar där jag kan hantera mina flöden (jag är fortfarande ett fan av RSS) så som Feedly och Flipboard etc men vill även räkna in tjänster som Facebook, Instagram och Twitter givetvis.

Vilken roll kommer kontoret att ha om fem år?
För fysiska möten, kanske inte alltid relaterat till just jobb utan kanske mer för att umgås och ha det trevligt eftersom fler och fler jobbar mer fritt så som på cafeer, hemma eller i stugan på landet eller varför inte en dag i skärgården. Jag tror faktiskt att man behöver hitta andra platser/miljöer (och människor) utöver kontoret för att kunna fokusera, inhämta ny energi eller inspiration. Eftersom vi valt att inreda kontoret mer som ett hem så blir det just lite av ett daghem vilket gör att vi trivs att vara här. Man känner sig hemma och inte alls som att man är på det traditionella jobbet. Så, när man ändå är där kan man ju liksom passa på att jobba.

Tack för dina svar Kenneth – jag kommer gärna tillbaka och gästjobbar igen  😉

Här är den – favoritfåtöljen.

 

Mötesplats för flera.

 

Vill du läsa mer intervjuer i min serie Hur jobbar DU? hittar du d em här:
Camilla Wallander- VD Berghs School of Communcations
Anders Svensson– Nordic Country Manager på Znaptag
Bertil Myhr– konsult Springtime
Nicholas Högberg– VD Tre
Renata Chlumska– äventyrerska
Heléne Björklund– kommunalråd Sölvesborg