Välj en sida

F3

Fredrik Härén är författare och talare med hela världen som sitt arbetsfält – bokstavligt. Han har talat i 50 länder och förra året talade han i 26 olika länder  på 8 månader. Kolla in det här klippet om du vill följa med på hans galna resa.

Fredrik Härén är en stor inspiratör och jag älskar hans Idéböcker som ger nya perspektiv till hur man ska förhålla sig till arbetstid, kreativitet och tänka nytt. Därför är jag mycket glad över att Fredrik ville svara på mina frågor i intervjuserien Hur jobbar DU. Frågorna ställdes till Fredrik när han var i Sngapore och besvarades i Nigeria, lite talande i sig…

När jag fått svaren från Fredrik kunde jag inte låta bli att reflektera över hur fantastiskt han har ordnat det för sig. Även om inte alla kan bli internationellt kända talare, så borde man kunna göra något åt sitt 9-5-varje-dag-på-kontoret-liv (om man nu vill det). Jag frågade Fredrik om han några tips på hur man kan bryta sig loss från kontorsbojan och han svarade så här:
[blockquote source=”Fredrik Härén”]–Som med alla nya vanor kan det bara bra att börja i liten skala. Gå tidigare en halvdag och hämta barnen på dagis och jobba lite på kvällen istället (om du nu inte redan gör det). Gillar du det så gör det oftare, gillar du det inte så prova något annat. Mitt jobb är väldigt speciellt, många skulle hata att resa så mycket som jag gör – men jag älskar det. Jag gillar 99% av mitt jobb – jag har alltså lyckats bygga bort väldigt mycket av det som jag inte gillar med min arbetssituation – många fler borde göra det samma.[/blockquote]

Det där har han så rätt i – hur många är inte missnöjda med både sitt jobb och jobbsituation utan att göra något åt det? Vad väntar de på? Att någon annan ska hjälpa dem? It ain’t gonna happen. Det är när man läser om kreativa personer som Fredrik Härén som man får energi att fokusera på det jobb man gör bäst och hitta sättet att göra det bra på – allt annat är helt ovidkommande.

Nu till e-postintervjun med Fredrik – varsågod:

Under en arbetsvecka – hur fördelar du din arbetstid på olika platser och vilka är dessa platser (t ex ditt skrivbord, kafé, hemma etc) ?
Mitt jobb kan delas in i tre delar:
– föreläsare
– författare
– admin

Om jag jobbar som föreläsare så jobbar jag någonstans i världen. Om jag jobbar som författare så sitter jag på någon vacker plats i mellan 1 vecka och 2 månader och rör mig inte ur fläcken.

Ofta sitter jag då på en ö någonstans. Oftast på denna ö nedan som ligger utanför Lidingö (se www.ideasisland.com om du vill göra samma sak.):

island

Om jag jobbar med admin (vilket jag gör de dagar under “talarsäsongen” då jag inte har några tal, så jobbar jag oftast hemifrån eller något starbucks (eller på ett plan eller en flygplats om jag är på resande fot).

Jag har inget kontor.

Min tid delas upp i:
– 8 månader talare (där jag reser ca 70% av tiden är jag är talare och resterande 30% är “admin”, dvs är hemma och väntar på nästa tal
4 månader författare

Vilket är ditt främsta arbetsverktyg idag?
Dator.

Jag använder knappast min telefon alls längre (i alla fall inte för att prata. Har kanske 1-2 arbetssamtal per dag). Använder dock telefon och ipad för att kolla mail osv på resande fot men jobbar mest på datorn.

När du verkligen behöver få någonting gjort – var jobbar du då?
Om det är skriva bok se ovan (en ö)

Om det gäller något annat så är jag väldigt duktig på att skjuta upp saker.
Eftersom jag vet att jag är det så ser jag till att ha så få viktiga saker att göra som möjligt så de inte “staplas upp”
Jag blir stressad av för långa to-do-listor och undviker dem därför.

Mitt sätt att prioritera är att ha allt som MÅSTE göras i min inbox tills det är gjort (dvs jag får inte ta bort det från min inbox förrän det är gjort). Och jag har samtidigt ett mål att jag aldrig får ha mer än 100 mail i min inbox. i praktiken har jag sällan mer än 50 och oftast inte mer än 25 – just nu har jag 5 – 4 när jag svarat på detta mail 🙂

Jag lever enligt övertygelsen att det som dödar oss är stress – så jag har lagt mycket tid på att bygga bort allt som stressar mig.

Det är mycket möjligt att jag skulle kunna ha en högre omsättning om jag tog på mig mer, satte igång mer projekt, hade mer att göra osv – men samtidigt är det möjligt att jag inte skulle ha det – och oavsett vilket är det helt klart att jag då skulle ha mer stress i mitt liv och jag prioriterar låg stress nivå över nästan allt annat.

Om du ser på hur du jobbar idag jämfört med fem år sedan – vad är den största skillnaden?
Att jag är mer global idag.

Jag har pratat i 50 länder men bara förra året pratade jag i 26.

Jag skriver detta en vecka där jag pratat i Montreux (Europa), Jacksonville Florida (USA) och Lagos Nigeria (Afrika) och då bor jag i Singapore (Asien).

Hur definierar du din arbetstid? Jobbar du 9-5 på kontoret eller jobbar du andra tider – vilka då i så fall?
Eftersom jag jobbar mot hela världen så får jag mail lite när som helst på dygnet. Jag gillar att ta sovmorgon så har inget emot att jobba lite på kvällen.

Är jag inte på resande fot ser jag till att tillbringa väldigt mycket tid med mina barn. (hämtar och lämnar på dagis) mm. Och eftersom jag ofta jobbar hemifrån när barnen är hemma så skulle jag gissa att jag bara jobbar 50% av tiden när de är vakna – dvs många pauser för lek medan de är vakna (efter att de somnat jobbar jag kanske 1 timmer eller två.

När jag reser är det mycket ledig tid då jag kan beta av mail och annat så att mycket av det är gjort tills jag kommer hem. När jag skriver bok kan jag ha arbetsdagar på 14-16 timmar men endast en vecka i stöten sedan mycket ledigt medan jag tänker på vad jag ska skriva.

Det är lite paradoxalt men jag har både väldigt mycket ledig tid och jobbar mycket.

När jag är talare så är mycket av tiden också restid och då jag kan jobba på flyget. Det har hänt flera gånger senaste året att jag har restid på 40 timmar eller mer för ett tal som tar 45 minuter att ge. För någon månad sedan flög jag Manila-Taipet-Amsterdam-Munchen, där jag talade i 45 minuter 3 timmar efter jag landat för att sedan flyga ut igen 2 timmar efter att jag var klar. Därefter München – Paris – Hong Kong – Manila. Det tog 46 timmar och jag var alltså endast i München i 6 timmar och talade endast i 45 minuter.

Oftast försöker jag undvika resor som detta dock utan lägger istället tal så att jag kan flyga direkt från ett tal till nästa utan att komma hem i mellan, vilket gör att jag “sparar” en resa (samma princip som band använder när de åker på turné).

Jag hade 3 olika (!) jorden-runt-biljetter inom ett spann av 6 veckor för några månader sedan. En av dessa resor var tal i Singapore-Bangkokg-Mexico-Helsingfors-Singapore på 6 dagar. Ett annan var tal i Singapore-Sverige-Danmark-New York-Manila-Singapore-Taipei-Dubai-London-Singapore på tio dagar eller något sånt.

Har du några bra tips på appar, webbtjänster eller andra smarta verktyg som du använder i ditt arbete?
Faktum med att jag provat massor av appar och tjänster men det slutar med att jag inte använder så många (tripit, Evernote, osv).
Jag bokar oftast flygresor direkt med flygbolaget, även om jag kan kolla olika flygalternativ på alla olika resetjänster.

Hotels.com är jag så klart mycket på.

Jag gissar att mitt svar får blir “google”. Det är ett tråkigt svar, men jag googlar mig fram till väldigt mycket beroende på vad jag behöver just då. För mig är många appar begränsande.

Vilken roll kommer kontoret att ha om fem år?
För många kommer det säkert vara mycket viktigt.

För många andra – som person som mig – kommer det vara helt oviktigt. Jag mår dåligt av att gå till samma plats hela tiden för att alltid sitta där och jobba. Jag gissar att på ett år sitter jag på hundratals olika platser och jobbar. Jag skriver detta (dsv gör jobb-admin) i denna bar på ett 5-stjärnigt hotel i Lagos Nigeria:
kenya

Stort tack för din inspiration Fredrik!

Vill du veta mer om Fredrik Härén, kommer här lite länktips:
Se Fredriks föreläsningar på hans YouTube.kanal.
Köp hans böcker på Adlibris.
Här är hans sajt.
Här kan du läsa mer om hans kreativa ö, som man kan ansöka om att få bo på.

Det här inlägget är en i serien Hur jobbar DU. Här hittar du de andra intervjuerna.